Λονδίνο: 10+1 tips για… ψαγμένους

Λονδίνο: 10+1 tips για… ψαγμένους

Την πρώτη φορά που πηγαίνεις, θέλεις μόνο μια βδομάδα για να δεις τα μουσεία του. Τη δεύτερη φορά που το επισκέπτεσαι, αρχίζεις να παίρνεις μια «γερή γεύση». Την τρίτη φορά, κολλάς. Την τέταρτη, το ερωτεύεσαι.

Μιλάμε για το Λονδίνο και αυτό συνέβη στη δική μου περίπτωση.

Κάθε φορά που πηγαίνει κανείς στο Λονδίνο, πάντα έχει κάτι να ανακαλύψει –κι αυτό γιατί πρώτον είναι τεράστιο και δεύτερον συνεχώς εμφανίζονται νέα μαγαζιά για φαγητό, για ποτό και για διασκέδαση, καινούριες δραστηριότητες και πάντα θα έχει να δει κάτι «πολύ σημαντικό» που είχε ξεχάσει την προηγούμενη φορά.

Εγώ την πρώτη φορά που πήγα, πήγα ως τουρίστας. Εκεί, πρόλαβα ίσα ίσα να επισκεφτώ τα βασικά αξιοθέατα.

Επιγραμματικά, μιλάμε για το Βρετανικό Μουσείο με τα ατελείωτα εκθέματα και φυσικά τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το φημισμένο και άκρως ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το «αστείο» Μαντάμ Τισό, τα πολυφωτογραφημένα London Eyeκαι Big Ben, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το όμορφο Hyde Park, τις ξακουστές γέφυρες και πλατείες του Λονδίνου, την Oxford Street για ψώνια και πολυκοσμία, το ρομαντικό Notting Hill και το Camden Town για βόλτα και «βρώμικο» φαγητό.

Δεν θα σας μιλήσω όμως παραπάνω για αυτά, γιατί τέτοιου είδους πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε παντού.

Τη δεύτερη-τρίτη και τέταρτη φορά που πήγα, ευτυχώς, πήγα να δω … ξενιτεμένη φίλη που σπούδασε και τώρα πλέον δουλεύει στο Λονδίνο. Το κακό είναι ότι μου λείπει. Το καλό είναι ότι είδα το Λονδίνο… αλλιώς.

Γι’αυτό θα μιλήσω σήμερα. Για πραγματάκια που μπορεί να μην ξέρατε, για λεπτομέρειες που δεν προλάβατε την προηγούμενη φορά που πήγατε ή για δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε αντί για τα «βασικά αξιοθέατα» που προτιμούν οι πολλοί. Και η αλήθεια είναι πως, έτσι, θα νιώσετε πιο πολύ Λονδρέζος…

1. Ζήστε την εμπειρία των «nights» στα μουσεία
Μια φορά το χρόνο ή το εξάμηνο, τα –αμέτρητα- μουσεία του Λονδίνου διοργανώνουν τα λεγόμενα nights. Εκεί, Λονδρέζοι επισκέπτονται τα μουσεία τους το βράδυ, και ανάμεσα στα εκθέματα, μπορούν να πιουν το ποτό τους, να φάνε, να χορέψουν όποια μουσική θέλουν φορώντας τα ακουστικά τους (silent disco) και να μάθουν διαδραστικά πολλές πληροφορίες για το μουσείο και τα εκθέματά του μέσω παιχνιδιών, δραστηριοτήτων κτλ. Εμείς πήγαμε στο Science Museum, ήπιαμε, φάγαμε, χορέψαμε και παράλληλα… ντυθήκαμε κατσαρίδες σε γκρουπάκια 10 ατόμων για να μάθουμε για αυτές.

2. «Ξεζουμίστε» τις υπαίθριες αγορές

Καλή η Oxford Street, αλλά αν δεν δεις τις υπαίθριες αγορές τους, δεν έχεις δει τίποτα. Πηγαίντε στην Borough Market, με φρέσκα και βιολογικά φρούτα-λαχανικά, πολύ τυρί και κρέας, και φοβερά baked treats, από γλυκάκια μέχρι κέικ και κρουασανάκια μέχρι μπισκότα. Διάβασε τη συνέχεια εδώ