Στη Μόσχα, αδερφές μου, στην Μόσχα!

Στη Μόσχα, αδερφές μου, στην Μόσχα!

Κοινότοπος τίτλος για ένα κείμενο για την πρωτεύουσα της Ρωσίας, αλλά πραγματικά, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει αλλιώς, Με την προτροπή δηλαδή να την επισκεφτείς.

Η Μόσχα διαφέρει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γιατί πολύ απλά δεν έχει καμία σχέση με Ευρώπη. Είναι «βαριά», «σοβιετική», «αυστηρή», καθόλου tourist friendly, αλλά παρόλα αυτά είναι μια εμπειρία ζωής που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να την βιώσει.

Το παρελθόν είναι μέρος του παρόντος και κάνει την παρουσία του αισθητή: το βαλσαμωμένο σώμα του Λένιν στην Κόκκινη πλατεία, τα αγάλματα του Μαρξ σε πλατείες, τα ψηφιδωτά του Στάλιν και τα σφυροδρέπανα σε σταθμούς του μετρό. 

Ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά:
Είσαι ταξιδιώτης. Και βρίσκεσαι σε μια πόλη που κανένας δεν μιλάει Αγγλικά. Ούτε στο μετρό, ούτε στο αεροδρόμιο, ούτε καν στα τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια. Δεν πειράζει, λες, θα τα βρω μόνος μου με τις πινακίδες. Και βρίσκεσαι σε μια πόλη που (σχεδόν) όλες οι πινακίδες, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους ή στο μετρό, είναι μόνο στα κυρηλλικά, κοινώς… δεν καταλαβαίνεις τίποτα! Δεν πειράζει, λες, θα τα ψάξω στο ίντερνετ. Ε, εκεί τα καταφέρνεις –καλό είναι να προμηθευτείς ρώσικη κάρτα γιατί τα δεδομένα κινητού είναι πανάκριβα-, αν και πολλές φορές το ίντερνετ ακόμα και στα πιο τουριστικά σημεία δεν πιάνει και το GPS σου λέει τα δικά του…

Μην απογοητεύεσαι όμως, γιατί, αφού τα καταφέραμε εμείς, μπορείς κι εσύ!

Πάμε να δούμε ποια είναι τα βασικότερα αξιοθέατά της;
Κόκκινη Πλατεία

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς. Η θρυλική Κόκκινη Πλατεία είναι από μόνη της ένα αριστούργημα. Θα αφιερώσετε πάρα πολλή ώρα από το ταξίδι σας εκεί και θα την επισκεφτείτε αρκετές φορές, όχι μόνο επειδή είναι πανέμορφη, αλλά και γιατί περιβάλλεται από πολλά κτίρια και εκκλησίες που αποτελούν ούτως ή άλλως μεγάλο μέρος της λίστας από τα αξιοθέατα της ρώσικης πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα, γύρω από την πλατεία θα βρείτε:

Το Μαυσωλείο Λένιν που φυλάσσει το βαλσαμωμένο σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά, επειδή είναι ανοιχτό συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί με την ουρά. Και, επειδή εγώ δεν το είχα συνειδητοποιήσει πριν μπω, πρέπει να σας ενημερώσω ότι ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ. ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ και νομίζεις ότι θα σηκωθεί.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου που πραγματικά θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό –και το εξωτερικό και το εσωτερικό του.

Διάβασε περισσότερα εδώ