Σε ταλαιπωρεί το στρες; 4 απλά βήματα για να το διαχειριστείς σε δευτερόλεπτα

Photo via Pinterest
Όλοι διανύουμε στρεσογόνες περιόδους κατά καιρούς. Το στρες, όπως σχεδόν όλοι πια γνωρίζουμε, δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό μας αλλά σωματοποιείται επίσης με διάφορους τρόπους. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε στα σχολεία όπως διδάσκουν μαθηματικά ως σημαντική γνώση για τη ζωή μας, με την ίδια βαρύτητα να διδάσκουν τον τρόπο που μπορούμε να μεθοδεύσουμε τις σκέψεις μας ώστε να ζούμε καλύτερα. 
Το πρόβλημα με το στρες είναι ότι δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε το σωστό τρόπο σκέψης ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το “τί έχει να μας πει”. Όσο περισσότερο δεν κατανοούμε αυτό που μας συμβαίνει και τους λόγους για τους οποίους γίνεται, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. 

Ο έλεγχος της καθημερινότητάς μας είναι μια ψευδαίσθηση που έχουμε δημιουργήσει από τον φόβο μας για οτιδήποτε μας περιβάλλει. Στην πραγματικότητα σχεδόν τίποτα δεν έχουμε υπό έλεγχο και όσο και αν μας προκαλεί άγχος η υποψία και μόνο της αβεβαιότητας ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε την οπτική μας και να αφήσουμε τη ζωή να εξελιχθεί, μαθαίνοντας μέσα από τις προοπτικές της. Ας γίνουμε φίλοι με το “αγνωστο” της καθημερινότητάς μας και ο φόβος που προκαλεί το στρς σιγά σιγά θα αρχίσει να εξαφανίζεται.

Δες παρακάτω 4 απλά βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

1. Αναγνώρισε τις σκέψεις σου.

Για πολλούς ανθρώπους, το να αναγνωρίσουν απλώς τί συμβαίνει στο μυαλό τους εκείνη τη στιγμή είναι πραγματικά σωτήριο και αποτελεί ήδη το μισό δρόμο προς την απελευθέρωση από το στρες. Όταν αναγνωρίσεις ακριβώς τί είναι αυτό που σε φοβίζει (χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου που έχει την εκάστοτε φοβία), έχεις ήδη διανύσει τη μισή απόσταση προς τη λύση του ζητήματος. 

2. Βρες το ψέμα.

Τις περισσότερες φορές η φοβία σου προκύπτει από δικές σου ανασφάλειες και δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Ανακάλυψε το “ψέμα” που βρίσκεται πίσω από τις φοβίες σου και εξέθεσέ το. 

3. Δέξου το συναίσθημα.

Μόλις εκθέσεις το ψέμα στις φοβίες σου, ίσως αρχίσεις να νιώθεις εκτεθειμένη και εσύ ή ακόμη και ανασφάλεια, κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείς λύπη. Όλα αυτά είναι μια ανθρώπινη εμπειρία και είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει. Μη βιαστείς να διώξεις αυτά τα συναισθήματα, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είσαι άνθρωπος και ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για εσένα είναι να σε συμπονάς και να δέχεσαι και την ανθρώπινη πλευρά σου. 

4. Διώξε τις σκέψεις που σε παρενοχλούν.

“Από ποιο συναίσθημα με προστατεύει αυτή η σκέψη”; Κάποιες φορές το στρες έρχεται ως καμουφλάζ για κάτι άλλο, βαθύτερο. Μείνε σε ησυχία με τις σκέψεις σου, πάρε τρεις βαθιές ανάσες και άφησε τον εαυτό σου να σε οδηγήσει στις ενδόμυχες σκέψεις σου που θα σου δωσουν την απάντηση. Μη φοβάσαι τη βουτιά στα συναισθήματά σου καθώς το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η λύτρωση.