5 πνευματικά και σωματικά οφέλη του διαλογισμού

H δημοτικότητα του διαλογισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα οφέλη του στην καθημερινότητά μας. Ο διαλογισμός είναι μια τεχνική την οποία χρησιμοποιώ και εγώ καθημερινά αφού με χαλαρώνει και με βοηθά είτε να αποφορτίζω το βάρος της ημέρας ή να ξεκινώ την ημέρα μου με καλή διάθεση και γεμάτη ενέργεια. Λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα είναι αρκετά για να διαπιστώσει κάποιος τα οφέλη του καθώς αυτή η διαδικασία εκπαιδεύει το μυαλό μας και επαναπροσδιορίζει τις σκέψεις μας. Όσοι διαλογίζονται καθημερινά, συμφωνούν ότι μειώνει το άγχος, βοηθά στη συγκέντρωση, ενισχύει την καλή διάθεση, την αυτοπειθαρχία, την ποιότητα του ύπνου και ακόμη αυξάνει την αντοχή μας στο σωματικό πόνο. Δες παρακάτω τους λόγους που θα σε πείσουν να εντάξεις το διαλογισμό στην καθημερινότητά σου. 

1. Μειώνει το στρες

Σύμφωνα με έρευνα σε 3.500 άτομα, ο διαλογισμός μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του στρες. Το πνευματικό στρες αλλά και αυτό που εκδηλώνεται σωματικά, δημιουργεί αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης ή αλλιώς της ορμόνης του στρες προκαλώντας δυσάρεστες παρενέργειες στο άτομο. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της ποιότητας του ύπνου, τη δημιουργία ανησυχίας ή κατάθλιψης, αυξημένη πίεση του αίματος, ατονία και σύγχυση. Σε μόλις 8 εβδομάδες καθημερινού διαλογισμού, τα συμπτώματα του στρες μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε όλους τους συμμετέχοντες.

2. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Ο διαλογισμός, προάγει τη συναισθηματική υγεία, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερα από 4.000 άτομα. Χημικές ουσίες του εγκεφάλου οι κυτοκίνες, απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του στρες και μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έκαναν διαλογισμό απέκτησαν καλύτερη αυτοδιάθεση, εκτίμηση για τον εαυτό τους και κατανόηση των σκέψεων που επιδρούν αρνητικά στη διάθεσή μας με αποτέλεσμα να μπορέσουν να το καταπολεμήσουν. 

3. Ενισχύει τη μνήμη

Έχει παρατηρηθεί ότι ο διαλογισμός βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και κρατά το μυαλό μας νέο. Ακόμη, βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. 

4.Δημιουργεί καλοσύνη 

Ο διαλογισμός μας βοηθά να δημιουργούμε θετικές σκέψεις για τον εαυτό μας και μέσω της πρακτικής του έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καλοσύνη όσων τον εφαρμόζουν, με αποτέλεσμα να συγχωρούν πιο εύκολα τους ανθρώπους δείχνοντας συμπόνια σε στιγμές αδυναμίας.

5.Βελτιώνει τον ύπνο

Ο διαλογισμός βοηθά το άτομο να κοιμάται γρηγορότερα και να μη κάνει διακεκομμένο ύπνο σε σχέση με όσους δεν τον εφαρμόζουν αφού μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την αυπνία που δημιουργείται από αρνητικές σκέψεις. Ακόμη εκτός από το μυαλό μας, χαλαρώνει και τους μύες μας με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε πιο ήρεμα και γαλήνια. 

Ο διαλογισμός είναι κάτι που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι και να βελτιώσει την πνευματική και συναισθηματική υγεία τους. Μπορείς να το εφαρμόσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε ξεκινώντας από σήμερα. 

shares