5 tips που με βοήθησαν να γίνω πιο αισιόδοξη

Υπάρχουν ημέρες στη ζωή μας που όλα είναι καταπληκτικά, η ημέρα κυλάει σαν δροσερό νεράκι και εσύ νιώθεις άπειρα ευγνώμων και υπάρχουν εκείνες οι μέρες που αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια σκοτεινή συναισθηματική τρύπα με το φως στην άκρη του τούνελ να φαίνεται ότι βρίσκεται σε άλλο γαλαξία. Οκ συμβαίνει. Όλοι έχουμε κακές ημέρες, δεν εξαρτώνται όλα από εμάς άλλωστε. Αυτό που εξαρτάται σίγουρα όμως από εμάς είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις που βιώνουμε και αν θα επιλέξουμε να παραμείνουμε σταθεροί στα θετικά μας “πιστεύω” εκεί που όλα δείχνουν να καταρρέουν. 

Σὐμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να λέμε στον εαυτό μας συνέχεια να είναι θετικός, πιστεύοντας ότι αυτό θα αλλάξει τα συναισθήματά μας με ένα μαγικό τρόπο. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι αφού στο τέλος καταλήγουμε να αισθανόμαστε ανύμποροι να βιώσουμε ένα θετικό συναίσθημα και αυτό είναι απολύτως λογικό γιατί πολύ απλά δεν έχουμε πείσει τον εαυτό μας για τη θετική έκβαση. Η θετική σκέψη δεν προέρχεται μαγικά, λέγοντας σε μια στιγμή πανικού στον εαυτό μας “σκέψου θετικά, σκέψου θετικά”, αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών καθημερινών πράξεων (ναι και τις “ηλιόλουστες” ημέρες), που μας βοηθούν να εξασκήσουμε την αισιοδοξία μας και να την εντάξουμε ως κάτι μόνιμο και απολύτως φυσιολογικό στον τρόπο σκέψης μας και όχι ως ένα διακόπτη που ξαφνικά πατιέται όταν είμαστε στρεσαρισμένοι με μια κατάσταση.

Στο What Makes You Feel Beautiful Workshop θα δούμε όλους τους τρόπους που μπορούμε να αποτοξινώσουμε τις σκέψεις μας και να κατακτήσουμε θετική διάθεση, αυτοπεποίθηση και την προσωπική μας ευτυχία. Ένα πρωτοποριακό workshop στο οποίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 15€ και απαιτείται προκράτηση θέσης μέσω του viva.gr εδω. Mέρος των εσόδων από τα εισιτήρια θα διατεθούν για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. 

Οι παρακάτω τακτικές, τις οποίες εφαρμόζω καθημερινά, με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό να στρέψω τον τρόπο σκέψης μου προς μια κατεύθυνση που με οφελεί περισσότερο όντας πιο αισιόδοξη και χαρούμενη. 

1.Ξεκίνα την κάθε σου ημέρα με μια πράξη ευγνωμοσύνης

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, είναι η μεγαλύτερη αλήθεια για να επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρυνθεί από τις αρνητικές σκέψεις. Πριν καν σηκωθώ από το κρεβάτι μου, το πρώτο πράγμα που κάνω κάθε πρωί, είναι να βρω τουλάχιστον τρεις λόγους για να νιώσω ευγνώμων. Δεν εννοώ αποκλειστικά με την πνευματική έννοια του ζητήματος, όπως για παράδειγμα την υγεία μας, αλλά οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πραγματικά ευγνώμων και χαρούμενη. Μπορεί αυτό να αφορά ακόμη και μια νέα αγορά που έκανες και για την οποία αισθάνεσαι ευγνώμων που είχες τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσεις και να αποκτήσεις αυτό που ήθελες. Μπες για λίγο μέσα στο συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, παρέμεινε εκεί για λίγα λεπτά, βίωσέ το να περνά από τις σκέψεις σου σε όλο το σώμα σου μέχρι να νιώσεις το στομάχι σου να πεταρίζει από ικανοποίηση και μόλις έκανες την πιο πανίσχυρη τακτική θετικής σκέψης. 

2. Κάνε μάντρα τους στόχους σου

Τα μάντρα είναι συλλαβές ή λέξεις στα σανκριτικά, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν ψυχολογική και πνευματική επίδραση σε όσους τα ακούν ή τα προφέρουν. Αυτό έχει μια λογική βάση, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συγκεκριμένοι ήχοι και δονήσεις επιδρούν άμεσα στην ψυχολογία μας. Το πιο παλαιό μάντρα χρονολογείται 3000 χρόνια πριν με προέλευση από την Ινδία πριν και πλέον τα βρίσκουμε σε διάφορες σχολές Ινδουισμού και Βουδισμού, ακόμη και στην Κινεζική παράδοση. Τα μάντρα υπάρχουν ακόμη και στις ρίζες του χριστιανισμού, όπως και του ταοϊσμού. Το πιο γνωστό είναι η λέξη “Ομ” που συμβολίζει το όλον.

Πρόλαβε τη θέση σου για το What Makes You Feel Beautiful workshop εδώ

Ωστόσο αν οι πρακτικές αυτές είναι κάπως έξω από εσένα και δεν μπορείς να ταυτιστείς μαζμί τους ώστε να βιώσεις τα οφέλη τους, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μάντρα. Μπορεί να είναι μια φράση απολύτως κατανοητή σε εσένα η οποία συμβαδίζει με τους στόχους σου ή τον τρόπο που επιθυμείς να δεις τον εαυτό σου στο μέλλον. Επανέλαβέ το. Και μετά από αυτό επανέλαβε ξανά. Και έπειτα κάθε μέρα επανέλαβε το μάντρα που συμβολίζει τους στόχους σου. Το μυαλό μας είναι τόσο περίπλοκο και απλοϊκό στο χειρισμό ταυτόχρονα που θα εκπλαγείς, με το πόσο εύκολα μπορείς να το εκπαιδεύσεις ώστε να σε οδηγήσει εκεί που επιθυμείς. 

3.Κάνε τη θετική σκέψη προτεραιότητα

Πως μπορούμε να κάνουμε τη σκέψη μας πιο αισιόδοξη; Κάνοντας τη θετική σκέψη προτεραιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάνω από όλα αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν συμβαίνει απλώς σε εμάς όντας παθητικοί παρατηρητές αλλά συμβαίνει ΓΙΑ εμάς. Όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας είναι ένα δώρο από το οποίο είτε θα μάθουμε και θα αυξήσουμε την εμπειρία μας στη ζωή είτε θα το απολαύσουμε. Αυτή η αλλαγή οπτικής, μπορεί να έχει δυνατή επίδραση στον ψυχισμό σου και να σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι ότι οι καταστάσεις δεν χωρίζονται όλες σε καλές ή κακές αλλά είναι όλες ωφέλιμες για την εξέλιξη του εαυτού σου. Έτσι θα είσαι πάντα μα πάντα κερδισμένη σε κάθε περίσταση. 

4.Αποταμίευσε το χρόνο σου καλύτερα και από τα χρήματά σου

Να είσαι πολύ προσεκτική σχετικά με τους ανθρώπους που επιλέγεις να περάσεις το χρόνο σου. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που επικυρώνεται από την επιστήμη. Βρες ανθρώπους που σε εμπνέουν να γίνεις καλύτερη, που ανεβάζουν τη διάθεσή σου και που σου βγάζουν τον καλύτερό σου εαυτό. Αν μετά από μια συνάντηση (ακόμη και με την κολλητή σου), αισθάνεσαι εξουθενωμένη συναισθηματικά ή νιώθεις χειρότερα για τον εαυτό σου, τότε μπορεί να μη φταις εσύ, αλλά ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει. Ο τρόπος που επιλέγουμε να περάσουμε το χρόνο μας αντανακλά τις προτεραιότητές μας. Αν η προτεραιότητά σου είναι ένας θετικότερος τρόπος σκέψης και ζωής, τότε επέλεξε ανθρώπους που σου προκαλούν όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό σου. Τόσο απλό. 

5.Μη κρίνεις τις σκέψεις σου

Όποιο και αν είναι το συναίσθημά σου αυτή τη στιγμή, σταμάτα αμέσως να το κρίνεις. Έχουμε μια συνήθεια από μικροί, να κατηγοριοποιούμε τα συναισθήματά μας σε “καλά” και “κακά”. Αυτό όμως δεν μας βοηθά πάντα, γιατί έχουμε μάθει από το οικογενειακό μας περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρο ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι φυσιολογικό να τα νιώθουμε και να τα εκφράζουμε και έτσι υποτίθεται ότι πρέπει να τα αντικαταστήσουμε αμέσως με κάτι θετικό γιατί σε αντίθετη περίπτωση είμαστε κακοί, ανεπαρκείς, λίγοι και συμπλήρωσε οτιδήποτε άλλο νομίζεις. Όμως δεν είναι έτσι. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι η μεγαλύτερη ευλογία γιατί είναι ο δάσκαλός μας. Δες αντικειμενικά τις σκέψεις σου χωρίς να τις κρίνεις. Μη κρίνεις τον εαυτό σου που νιώθει ζήλια ή μειονεκτικά ή θυμό. Απλά αποδέξου ότι έτσι αισθάνεσαι τη δεδομένη στιγμή. Έπειτα, προσπάθησε να ανακαλύψεις το λόγο που νιώθεις έτσι, χωρίς πάλι να κρίνεις τον εαυτό σου για αυτό. Τον βρήκες το λόγο; Μπορείς να κάνεις κάτι για να μαλακώσεις αυτό το συναίσθημα που σου προκαλεί; ΚΑΝΤΟ. 

Πάρε μέρος στο πιο πρωτοποριακό workshop, με την πιο τέλεια goodie bag με δώρα Bioten και OPI. 

Όποιος και αν είναι ο λόγος, αποδέξου τον, αγκάλιασε αυτό το κομμάτι του εαυτού σου με τις σκέψεις σου και σιγά σιγά απελευθέρωσέ το. Η θετική σκέψη ξεκινά με το να είμαστε πάνω από όλα θετικοί με τον εαυτό μας, να δεχτούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε τέλειοι και αυτό είναι οκ γιατί είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: γαμάτοι. 

 

shares