Ο έλεγχος του βάρους συνδέεται με τον έλεγχο του άγχους

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο όταν διανύουμε μια στρεσογόνα περίοδο να είμαστε πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους και αυτό είναι κάτι το οποίο έχω βιώσει προσωπικά πολλές φορές. Όμως αυτό άλλαξε ριζικά, όταν διαπίστωσα δύο μεγάλες αλήθειες.

Οι ξαφνικές επιθυμίες για κατανάλωση ζάχαρης και άλλων λιπαρών τροφών, δεν έχουν τη ρίζα τους μόνο στην ένοχη απόλαυση μετά από μια δύσκολη ημέρα, αλλά τις “επιβάλλει” ο οργανισμός μας καθώς η κατανάλωσή τους προκαλεί την άμεση δημιουργία σεροτονίνης (ορμόνη της χαράς) που τόσο έχουμε ανάγκη εκείνη την περίοδο. Μία ακόμη μεγάλη αλήθεια είναι ότι το στρες προκαλεί την έκκριση κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει την καύση λίπους στον οργανισμό, αποθηκεύοντάς το (η κορτιζόλη από αρχαιοτάτων χρόνων “προστάτευε” το ανθρώπινο είδος όταν βρισκόταν σε κίνδυνο αφού έθετε αμέσως τον οργανισμό σε επαγρύπνιση: fight or flight mode και αποθήκευση λίπους για τις “δύσκολες” ημέρες). Επιπλέον η κορτιζόλη επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνοντάς τα με αποτέλεσμα η περίσσεια γλυκόζη να αποθηκεύεται ως λίπος στον οργανισμό. Έπειτα από αρκετη προσωπική έρευνα θέλοντας να απαλλαγώ από τα περιττά κιλά, άρχισα όχι μόνο να ελέγχω τη διατροφή μου αλλά και να ελέγχω το άγχος μου, με τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά.

Λίγα μόλις λεπτά διαλογισμού καθημερινά, έκαναν το νου και τον οργανισμό μου να ηρεμήσουν. Το σώμα μου άρχισε σχεδόν αμέσως να “συνεργάζεται” χωρίς να αισθάνομαι ότι περιορίζω τον εαυτό μου με ιδιαίτερα αυστηρή διατροφή, απλώς πρόσεχα περισσότερο, ο μεταβολισμός μου είχε αρχίσει να παίρνει μπροστά, η θερμοκρασία του σώματός μου είχε ανέβει καθώς και η κυκλοφορία του αφού είχα απαλλαχτεί από τα μονίμως παγωμένα άκρα όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο καταχείμωνο. Λίγα μόλις λεπτά διαλογισμού τη μέρα, ηρεμούν τόσο πολύ το νου σου, σε βγάζουν με τέτοια επιτυχία από τη στρεσογόνα κατάσταση που έχει δημιουργήσει το μυαλό σου για να σε καθυστερεί από το να ζήσεις και να χαρείς τη ζωή σου, που επηρεάζεις όλη τη λειτουργία του σώματός σου.

Σε προκαλώ να δοκιμάσεις και εσύ το challenge: για 15 ημέρες ξεκίνα να διαλογίζεσαι καθημερινά και θα διαπιστώσεις ότι ο οργανισμός σου θα κάνει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Το junk food και η ζάχαρη δεν θα σε συγκινούν αφού η σεροτονίνη στον οργανισμό σου θα δημιουργείται από εσένα την ίδια και τις σκέψεις σου. Λίγο περπάτημα τη μέρα και θα ενεργοποιείται η καύση λίπους αφού η κορτιζόλη θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό σου. Κυρίως όμως, ο διαλογισμός μας βοηθά να ξεδιαλύνουμε όλες εκείνες τις σκέψεις που έχουμε, να ξεχωρίζουμε τις οφέλιμες από αυτές που δεν μας εξυπηρετούν, να ανακαλύπτουμε τις αιτίες που επιλέγουμε σκέψεις που μας βλάπτουν ασυνείδητα και να κατακτήσουμε πραγματικά το “self-love” σε ολη του την έκταση, μέρος του οποίου είναι και οι υγιεινές διατροφικές επιλογές για αυτό το εργαλείο μας που λέγεται σώμα. 

 

shares