Μήπως φοβάσαι να είσαι χαρούμενη;

Ίσως έχεις διαβάσει ήδη αρκετά άρθρα σχετικά με την ψυχική υγεία, μπορεί και να έχεις βιώσει κάποιου είδους θεραπεία ή έστω αισθάνεσαι μέσα σου αρκετά έτοιμη για την αλλαγή προς το καλύτερο. Συνήθως όλα αυτά, προϋποθέτουν να εντάξεις το διαλογισμό στην καθημερινότητά σου (προσωπικά το κάνω κάθε μέρα και μου αλλαξε τη ζωή) όμως πιθανότατα να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι πεπεισμένοι ότι απλά δεν μπορούν να διαλογιστούν.

Ωστόσο ο διαλογισμός είναι πολύ σημαντικός για την ψυχική υγεία μας καθώς μας βοηθά να θεραπεύσουμε τραύματα του παρελθόντος αλλά ακόμη και να απομακρυνθούμε από κακές συνήθειες και εθισμούς. Όλο αυτό το διάστημα που μιλάω για τα οφέλη του διαλογισμού, έχω εντοπίσει τρεις πολύ συχνές δικαιολογίες για όλες όσες “θέλουν να διαλογιστούν αλλά δεν μπορούν”, τις οποίες καταρρίπτω μια προς μια. Η ευτυχία είναι απόφαση. 

“Δεν έχω χρόνο”.

Η πιο γνωστή φράση σχετικά με το διαλογισμό και μάλιστα θα μπορούσε να βραβευτεί κιόλας ως η πιο δημοφιλής. Αρχικά ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να διαλογιστούμε είναι εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και συνήθως ισούται με το χρόνο που χρησιμοποιείς κάθε πρωί στα social media μόλις ξυπνήσεις. Επιπλέον, ο διαλογισμός, μας δημιουργεί χρόνο. Μέσω του διαλογισμού μαθαίνουμε το πώς να διατηρούμε την προσοχή μας σε όσα έχουν πραγματική σημασία και να μην αποσπάμε την προσοχή μας με διάφορα άλλα ζητήματα. Επίσης ο διαλογισμός σου φτιάχνει τη διάθεση, επομένως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. 

“Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ” 

H αλήθεια είναι πως έχουμε μάθει να απασχολούμε το μυαλό μας με πολλά ζητήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην αρχή δυσκολευόμαστε να αφήσουμε το μυαλό μας να ηρεμήσει. Ωστόσο αν αποδεκτείς ότι το “monkey mind” χρειάζεται το χώρο του και ότι με λίγη εξάσκηση το μυαλό σου μπορεί να ηρεμήσει, θα διαπιστώσεις ότι το να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου ειναι κάτι πολυ πιο εύκολο από ότι νόμιζες. Άλλωστε ποιος νομίζεις ότι ελέγχει τις σκέψεις σου; Εσύ. 

“Νιώθω άβολα”

Είμαστε άνθρωποι της συνήθειας και μας αρέσει να μένουμε εντός της ζώνης ασφαλείας μας ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι η αλλαγή είναι για καλό. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να είναι χαρούμενοι και συνήθως έχουν μια φωνή μέσα τους που τους λέει ότι θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι γιατί πολύ απλά έτσι έχουν μάθει. Η χαρά είναι μέσα στο DNA μας και έχουμε κληρονομικό μας δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι. Ο δρόμος προς την ευτυχία μπορεί να γίνει πιο γρήγορος με μόλις 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα. Αφησε τις ενστάσεις σου στην άκρη και ξεκίνησε να προσφέρεις στον εαυτό σου αυτό που τόσο χρειάζεται: λίγα λεπτά ηρεμίας και αυτογνωσίας την ημερα. Το αξίζεις.