Μήπως "φταις" και εσύ λίγο για την ακμή σου; 6 tips

Μήπως "φταις" και εσύ λίγο για την ακμή σου; 6 tips

Ακμή. Μία λέξη, τόσος τρόμος. Η ακμή ενηλίκων είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο στις ημέρες μας και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ορμονικές διαταραχές, υπερβολική λιπαρότητα της επιδερμίδας αλλά και κληρονομικότητα είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης της ακμής. Ναι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ενήλικης ακμής, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που το σώμα μας διαχειρίζεται τις ορμόνες του. 

Ωστόσο, εκτός αυτού, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβάλλεις και εσύ στην εμφάνιση και χειροτέρευση του φαινομένου, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Σαφώς, το πιο σημαντικό είναι να επισκεφθείς ένα δερματολόγο ώστε να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για την εμφάνισή της και να μη βγάζεις συμπεράσματα μόνη σου, ωστόσο αν κάνεις κάτι από τα παρακάτω είναι πολύ πιθανό να χειροτερεύεις την κατάσταση. 

Το scrub σου κάνει τα πράγματα χειρότερα

Αν θεωρείς ότι όσο περισσότερο scrub κάνεις στο πρόσωπό σου, τόσο το καλύτερο για να απομακρύνεις την ακμή, τότε μάλλον κάνεις λάθος. Ένα πρόσωπο που εμφανίζει ακμή, πρέπει να έχει δυνατή επιδερμίδα ώστε να κρατά τα βακτήρια έξω από τον οργανισμό της και όχι να τραυματίζεται περισσότερο με διάφορα είδη απολέπισης, αφού αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

Tip: Χρησιμοποίησε ειδικά καθαριστικά προσώπου τα οποία διατηρούν τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας σου και που περιέχουν “χημικούς” απολεπιστικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται τρίψιμο, όπως γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. 

Μπορεί να φταίει το σαμπουάν σου

Πολλά προίόντα περιποίησης προσώπου αλλά και μαλλιών περιέχουν συστατικά τα οποία στην πραγματικότητα φράζουν τους πόρους. Τα “βαριά” ενυδατικά προίόντα μαλλιών για παράδειγμα, μπορεί να περιέχουν σιλικόνες οι οποίες μπορούν πανεύκολα κατά τη διάρκεια του λουσίματος να έρθουν σε επαφή εκτός του τριχωτού της κεφαλής σου και με το πρόσωπό σου. Όχι μόνο αυτό αλλά έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτωσεις εμφάνιση ακμής στο στέρνο η οποία προκαλείται από τον τρόπο που ξεπλένουμε τα μαλλιά μας και το σαμπουάν που πέφτει σε αυτή την περιοχή μαζί με το νερό. 

Tip: Λούσου ανάποδα. Αν ένα σαμπουάν είναι εξαιρετικό για τα μαλλιά σου και δεν θέλεις να το αλλάξεις, αλλά ωστόσο επηρεάζει την επιδερμίδα σου σε άλλα σημεία, η καλύτερη λύση είναι να λούζεσαι ξεχωριστά από το καθημερινό σου ντους, ανάποδα ώστε να το προϊόν να παραμένει μόνο στα μαλλιά σου και να μη μεταφέρεται σε άλλο σημείο του σώματός σου. 

Αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο βαμμένη, τότε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής δημιουργείται στην επιδερμίδα σου ένα cocktail από μακιγιάζ, σκόνες, βακτήρια, ιδρώτα και λιπαρότητας, τα οποία δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον για τη δημιουργία ακμής. 

Tip: Πριν τη γυμναστική, αφαίρεσε σχολαστικά το μακιγιάζ από το πρόσωπό σου και έπειτα από τη γυμναστική καθάρισέ το πάλι με ένα ελαφρύ καθαριστικό ώστε να απομακρυνθούν όλα τα βακτήρια από την επιδερμίδα σου. 

Το καθαριστικό ρούχων μπορεί να είναι ο ένοχος 

Σύμφωνα με τους ειδικούς αρκετά καθαριστικά προσώπου περιέχουν βλαβερούς παράγοντες για την ευαίσθητη επιδερμίδα, οι οποίοι μπορούν να την επηρεάσουν ακόμη και από το φρεσκοπλυμμένο μαξιλάρι σου δημιουργώντας ακμή και ερεθισμούς. 

Tip: Χρησιμοποίησε καθαριστικά ρούχων χωρίς αρώματα και τεχνητά χρώματα, τα οποία να αναγράφουν ότι είναι ελεγμένα δερματολογικά για ευαίσθητες επιδερμίδες. 

Δεν φοράς αντηλιακό 

Σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλές γυναίκες θεωρούν πώς ο ήλιος “ξηραίνει” τα σπυράκια, η αλήθεια είναι ότι κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ακτίνες του ήλιου ξηραίνουν την επιδερμίδα μας με αποτέλεσμα να προκαλούν περισσότερη έκκριση λιπαρότητας και έτσι να δημιουργείται ακόμη περισσότερη ακμή. 

Tip: εκτός από το αντηλιακό, γιατί δεν εντάσσεις στο στιλ σου και μερικά καπέλα που θα κάνουν ακόμη πιο σικ την εμφάνισή σου; 

Δυσανεξία σε ορισμένες τροφές, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να πρηστεί η κοιλιά σου, να πονάς ή να εμφανίσεις έντονα συμπτώματα. Μπορεί απλά κάποιες τροφές να σε επηρεάζουν σε βαθμό που να προκαλούν διατάραξη του pH της επιδερμίδας σου και να προκαλούν ακμή. Επιπλέον η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και η ζάχαρη μπορεί να σου προκαλούν ελαφριά δυσανεξία η οποία εμφανίζεται μόνο στην επιδερμίδα σου. 

Tip: Με την υγιεινή διατροφή βγαίνεις κερδισμένη σε πολλά επίπεδα καθώς θωρακίζεις τον οργανισμό σου κατά τη γήρανσης. Η λαμπερή επιδερμίδα ξεκινά από μέσα προς τα έξω και η διατροφή είναι ένας απολύτως βασικός παράγοντας.