Μήπως σου έχουν χακάρει την προσοχή σου;

Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει, υπάρχει ένας πόλεμος εκεί έξω ο οποίος μοχθεί για την προσοχή σου. Ονομάζεται “Αttention Economy”. Όσο περισσότερο χρόνο περνάς στο διαδίκτυο, όσο περισσότερο κλικάρεις σε πληροφορίες, τόσο τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται ώστε να σου παρέχουν αντίστοιχες διαφημίσεις και πληροφορίες κατά τη διάρκεια της περιήγησής σου online. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό να συμβαίνει αφού έτσι λειτουργεί η αγορά του διαδικτύου. Κάπως έτσι άλλωστε βρέθηκες να διαβάζεις και αυτό το άρθρο. 

Ωστόσο, υπάρχει μια θεωρία η οποία υποστηρίζει πως σε ό,τι δίνεις την προσοχή σου, αυτό γίνεται μέρος της ζωής σου. Οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας και όλα όσα επενδύουμε την προσοχή μας, καταλήγουν να δομούν το περιεχόμενο της καθημερινότητάς μας. Έτσι για παράδειγμα, αν μπήκες σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα επειδή αισθάνεσαι πως αν αποκτήσεις το τάδε ρούχο θα είσαι πιο ποθητή (άρα δηλαδή ήδη αυτή τη στιγμή δεν αισθάνεσαι αρκετά ποθητή), οι αυτοματοποιημένες διαφημίσεις του συγκεκριμένου καταστήματος (το οποίο δεν γνωρίζει για ποιο λόγο επέλεξες να κλικάρεις) θα σε ακολουθούν για μέρες. Αυτό θα σου υπενθυμίζει υποσυνείδητα ότι δεν αισθανεσαι αρκετά ποθητή με αποτέλεσμα όλο αυτό να γίνει μέρος της συνειδητότητάς σου. 

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει: αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε μαζί με τον χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο είναι σε σημαντικό βαθμό και το περιεχόμενο που επιλέγουμε να παρακολουθούμε καθώς ασυνείδητα καθορίζει τις επιλογές μας. 

Καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς και η παρουσία των ηλεκτρονικών καταστημάτων, των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και οτιδήποτε υπάρχει online, μοχθούν να γίνουν όλο και πιο ελκυστικές για τον χρήστη ώστε να κερδίσουν την προσοχή του, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε (και όχι να δαπανούμε) το χρόνο μας συνειδητά σε όσα πραγματικά μας ενδιαφέρουν. Ο λόγος είναι πολύ απλός: όπου δίνουμε την προσοχή μας, αυτό γινόμαστε. 

Το διαδίκτυο έχει άπειρη δύναμη και επιρροή στους χρήστες και έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συνειδητά ώστε να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής μας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; 

Παρατήρησε. Ξεκίνησε να παρατηρείς τί συναισθήματα νιώθεις κάθε φορά που κλικάρεις σε ένα σύνδεσμο. Τί σου λέει το μυαλό σου; Τί νιώθεις; Αισθάνεσαι ευχάριστα ή δυσάρεστα; 

Αναρωτήσου. Οι ερωτήσεις στον εαυτό σου σε βοηθούν να οριοθετήσεις την κατάσταση. Ρώτησε τον εαυτό σου: Πού πάει η προσοχή μου αυτή τη στιγμή; Αντικατοπτρίζει τα πραγματικά ενδιαφέροντα και τους στόχους μου; Μου παρέχει κάποια ουσιαστική πληροφορία; Με κάνει να αισθάνομαι όμορφα; 

Επανέλαβε.  Το να χτίσουμε μια συνήθεια θέλει επιμονή, όμως από τις πρώτες ημέρες συνειδητής περιήγησης στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσεις πόσο πολλή από την προσοχή σου ξόδευες κάθε ημέρα σε περιεχόμενο που δεν σου προσφερει τίποτα.

Αυτή η απλή αλλά ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητά μας (γιατί το διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας για όλους μας πλέον), θα μας βοηθήσει να στρέψουμε πιο συνειδητά την προσοχή μας καθημερινά σε όλα όσα μας ωφελούν και εκτός υπολογιστή.

Κλείνοντας τη θέση σου για το What Makes You Feel Beautiful workshop, θα έχεις την εκπληκτική ευκαιρία να μάθεις όλους τους τρόπους που μπορείς συνειδητά και ασυνείδητα να βελτιώσεις την αυτεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή σου. Κλείσε το εισιτήριό σου στο viva.gr εδώ. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS. 

Φυσικά, όλα μας χρειάζονται και σίγουρα το διαδίκτυο δεν είναι το κατάλληλο μέρος που θα μπορούσε να γίνει αποστειρωμένο από αρνητικές επιδράσεις. Ωστόσο, όσο πιο συνειδητά επιλέγουμε το περιεχόμενο που επιθυμούμε να στρέψουμε την προσοχή μας, τόσο πιο αποτελεσματικἀ θα επενδύουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό σχηματίζει τη ζωή και την καθημερινότητά μας. 

shares