Εάν οι συζητήσεις για την επίδραση του πλαστικού στο περιβάλλον σου περνούν αδιάφορες και θεωρείς ότι δεν σε αφορούν γιατί ζεις σε μια χώρα του δυτικού κόσμου όπου φαινομενικά τα πράγματα είναι πιο πολιτισμένα τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις. Το τελευταίο διάστημα, βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες σχετικά με το αντίκτυπο που έχουν τα πλαστικά μιας χρήσης για το περιβάλλον μας, ειδικά για τους ωκεανούς που σκοτώνουν θαλάσσια ζωή και τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Όμως εδώ υπαρχει και ένας ακόμη κίνδυνος καθώς η έκθεση των πλαστικών στον ήλιο έκλυει χημικές ουσίες στο περιβάλλον. 

Όμως η τρομακτική, εξέλιξη αυτού έχει να κάνει με το αναπνευστικό μας σύστημα καθώς εισπνέεουμε τεχνητά πλαστικά σωματίδια μέσω του αέρα. Σε μια έκθεση του 2018, το πανεπιστήμιο École Nationales des Ponts et Chaussées δήλωσε ότι η συγκέντρωση των πλαστικών ινών είναι σημαντικά υψηλότερη σε εσωτερικούς χώρους με το 33% των ινών να περιέχει πετροχημικά πολυπροπυλενίου.

Αυτά δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα μέσα στο σπίτι μας. Μάλιστα ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι οι πλαστικές ίνες μπορούν να είναι τόσο λεπτές ώστε να μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες ενώ επιπλέον είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στις εκκρίσεις του σώματός μας ώστε μετά από 180 ημέρες στο σώμα μας να μη διασπώνται. Αυτό σημαίνει ότι οι πλαστικές ίνες που εισπνέουμε, παραμένουν στα πνευμόνια μας.

Αυτά τα πλαστικά διαταράσσουν το ενδοκρινικό μας σύστημα. Η σύνθεσή τους παράγει αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης για το νευρολογικό, αναπαραγωγικό και ανοσολογικό σύστημα τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο. Oι “φυσιολογικές” αντιδράσεις της συνεχούς έκθεσης σε αυτές τις ουσίες με βραχυπρόθεσμα συμπτώματα είναι βήχας, ερεθισμένες ρινικές διόδοι, πονόλαιμος, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα αφορούν σε άσθμα και κυτταρικές βλάβες.

Σε όλα αυτά βέβαια έχουν ένα μερίδιο ευθύνης και οι εταιρίες προϊόντων ομορφιάς που τόσο πολύ αγαπάμε αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των συσκευασιών αποτελείται από πλαστικό. Σαφώς και είναι αναγκαίες συσκευασίες για τη συντήρηση των συστατικών των προϊόντων που περιέχουν όμως μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες τους που δεν θα έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και σε εμάς, θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά και οπωσδήποτε να τα ανακυκλώνουμε!