Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία: ο νέος επαναστατικός τρόπος θεραπείας με τη βοήθεια των χρωμάτων

Όσο προχωρά η επιστήμη, όσο εξελίσσεται σε νέες τεχνολογίες στην ιατρική, τόσο οι επιστήμονες καταλήγουν ότι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον ψυχισμό του ατόμου είναι αυτές που η πολυπλοκότητά τους προκύπτει από μια απλή αλήθεια την οποία δυσκολεύομαστε να κατανοήσουμε: αν το άτομο βρίσκεται σε εσωτερική ισορροπία “ακούγοντας” τον εαυτό του, τότε οι τεχνολογικά εξελιγμένες θεραπείες έρχονται δεύτερες και ίσως δεν τις χρειαστούμε και ποτέ. Οι ολιστικές θεραπείες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, όχι μόνο για τους φυσικούς τρόπους που χρησιμοποιούνται και τη φιλοσοφία πίσω από αυτές αλλά κυρίως από την αποτελεσματικότητά τους, η οποία είναι πλέον αποδεδειγμένη από έρευνες ετών που έχουν διεξαχθεί από ιατρικά κέντρα και πανεπιστήμια τα οποία χαίρουν παγκόσμιου σεβασμού και αποδοχής. Όμως, οι ολιστικές θεραπείες, εκτός της αποτελεσματικότητάς τους, στηρίζονται σε μια φιλοσοφία, με την οποία το άτομο ίσως δεν είναι τόσο εξοικειωμένο μιας και έχουμε μάθει ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη “μοίρα” και πως τα δεινά που μας συμβαίνουν προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες και όχι από εμάς τους ίδιους. Αυτή η φιλοσοφία, υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και όχι έξω από αυτή και πώς η ψυχή και το σώμα δεν νοσούν αν το άτομο βρίσκεται σε εσωτερική αρμονία, αυτοαποδοχή και σε κατάσταση θετικότητας. Άλλωστε πλέον έχει αποδειχθεί από τους κύκλους της παραδοσιακής ιατρικής ότι πολλές από τις ασθένειες και τα αυτοάνοσα νοσήματα, προκαλούνται από χρόνιους μη ισορροπημένους ψυχολογικούς παράγοντες τους οποίους κάποιες φορές το άτομο δεν έχει αντιληφθεί καν ότι έχει.

Κάπως έτσι βρέθηκα να δοκιμάζω για πρώτη φορά τα οφέλη της Ψυχοδυναμικής Χρωματοθεραπείας. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, το χρώμα μπορούμε να το βιώσουμε με δύο τρόπους: ο ένας είναι να το δούμε, καθώς το κάθε χρώμα διεγείρει διαφορετικά κύτταρα του εγκεφάλου μας, προκαλώντας μας διάφορα συναισθήματα (γιαυτό άλλωστε τα χρώματα χρησιμοποιούνται στρατηγικά σε διάφορες επιχειρήσεις). Ο άλλος τρόπος είναι να το αισθανθούμε. Καθώς το κάθε χρώμα δημιουργείται σύμφωνα με το πόσο απορροφά το φως η κάθε χρωματική επιφάνεια, το κάθε χρώμα εκπέμπει διαφορετική ενέργεια αναλόγως το πόσο πολύ απορροφά ή αντανακλά αυτή την ενέργεια του φωτός. Αυτό είναι κάτι που βοηθά τους μη βλέποντες να αντιλαμβάνονται τα χρώματα αφού όσον αφορά στα υφάσματα μπορούν να καταλάβουν κάποιες φορές μέσω της αφής, αν το ύφασμα είναι σκουρότερο ή ανοιχτόχρωμο.

Ξεκινώντας τη θεραπεία, έμεινα έκπληκτη από το πόσο μπορούσε η θεραπεύτριά μου από την πρώτη κιόλας συνεδρία να κατανοήσει πολύ βαθιά στοιχεία του χαρακτήρα μου, βγάζοντας απλά το χρωματικό ψυχολογικό προφίλ μου. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών ανακάλυψα όλες τις εσωτερικές μου φοβίες, κάποιες από τις οποίες δεν είχα αντιληφθεί καν ότι είχα και με εμπόδιζαν στην καθημερινότητά μου, κατάφερα να χτίσω σταδιακά μια άριστη σχέση με τον εαυτό μου αλλά και με τους άλλους, να διαχειριστώ την ανθρώπινη απώλεια, τα μεταβατικά στάδια της ζωής, το άγχος, να αγκαλιάσω την ανθρώπινη φύση μου με τις αδυναμίες της, να πιστέψω στην εσωτερική μου δύναμη ανακαλύπτοντας τις δεξιότητές μου και να ξαναγεννηθώ κυριολεκτικά. Ακόμη, μέσα από όλα αυτά, κατάφερα να διακόψω το κάπνισμα, να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση και να χάσω περίπου 12 κιλά σε λίγους μήνες βρίσκοντας το θάρρος και την τόλμη να διεκδικήσω κάτι καλύτερο από τον εαυτό μου για τον εαυτό μου. Όμως αυτή την αλλαγή και τη διαφορά, δεν την αισθανόμουν μόνο εγώ, αλλά την έβλεπαν και οι άλλοι. Καθημερινά, αναγνώστριες και ακόλουθοι στα social media, ρωτούσαν τί ακριβώς έχει αλλάξει σχετικά με αυτό που εκπέμπω και τί είναι αυτό που έχω κάνει και με ώθησε σε τόσο θετικές αλλαγές. Για αυτό, θέλησα να δημιουργήσω το “What Makes You Feel Beautiful” workshop ώστε να μπορέσουν και άλλες γυναίκες να βιώσουν τα οφέλη του να αγαπάς τον εαυτό σου, αφού εφοδιαστείς με όλους τους τρόπους για να καταφέρεις να το πραγματοποιήσεις. Στο “What Makes You Feel Beautiful” workshop οι παρευρισκόμενες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας μαζί με την ολιστική θεραπεύτρια, κα Ελευθερία Κοντομάρη. 

Εν όψει του workshop η κα Κοντομάρη, απαντά στις πιο καίριες απορίες σχετικά με τη Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία.

Τί είναι η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία; 

Η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία είναι μία ευρέως διαδεδομένη θεραπευτική μέθοδος σε όλο τον κόσμο ενώ σταδιακά έχει έρθει και στη χώρα μας. Είναι μια συμβουλευτική εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που βοηθά το άτομο ολιστικά για μια καλύτερη ζωή. Χρησιμοποιείται σε ψυχικές, ψυχολογικές αλλά και σωματικές παθήσεις. Αποτελείται από τρεις βασικές θεραπευτικές τεχνικές και δεν έχει καμία σχέση με την χρωματοθεραπεία που γνωρίζουμε που πραγματοποιείται με τη χρήση φωτός. Η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία, χρησιμοποιεί ως εργαλεία της το ψυχολογικό χρωματικό προφίλ και τη χρήση διάφορων αντικειμένων ανά περισταση. Στην πράξη ο θεραπευόμενος συνδέεται με το χρώμα του, το οποίο τον φέρνει σε επαφή με την ψυχή του και φανερώνει άλυτα θέματα που υπάρχουν στο ασυνείδητο επίπεδο. Η αποκατάσταση γίνεται με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή γίνεται άμεσα αντιληπτή η αιτία του προβλήματος και ταυτόχρονα επιλύεται. Είναι μια πολύ βαθιά αλλά εξαιρετικά γρήγορη θεραπεία γιαυτό και όσοι τη δοκιμάζουν ενθουσιάζονται αφού μπορούν να επιλύσουν διάφορα εσωτερικά ζητήματα πολύ γρήγορα.

Σε ποιά ζητήματα μπορεί να βοηθήσει η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία; 

Η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σχεδόν στα πάντα. Σε θέματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, στις σχέσεις μας με το παιδί μας ή τον εαυτό μας ή το σύντροφό μας, στην αντιμετώπιση διάφορων φοβίων αλλά και μπορεί να βελτιώσει ζητήματα και σε σωματικό επίπεδο.

Σε τί διαφέρει η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία από τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους; 

Η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία μπορεί να είναι διασκεδαστική κάποιες φορές ως αρκετά συναισθηματική και έντονη. Έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη θεραπεία για ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα και η θεραπεία πραγματώνεται μέσα σε ελάχιστες συνεδρίες. 

Στο “What Makes You Feel Beautiful” workshop  θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις τα οφέλη της Ψυχοδυναμικής Χρωματοθεραπείας με ένα βιωματικό παιχνίδι με την κα Ελευθερία Κοντομάρη. Το κόστος συμμετοχής είναι 15€ και απαιτείται προκράτηση θέσης. Μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια θα διατεθεί για την ενίσχυση των δράσεων των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Κλείσε το εισιτήριό σου μέσω viva.gr εδώ.