4 τρόποι που επηρεάζει τον οργανισμό σου ο σύγχρονος τρόπος ζωής

tropoi epireazei ton organismo o sigxronos tropos zois

Είμαι πολύ υπέρ του σύγχρονου τρόπου ζωής και όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Ανήκω στη digital γενιά άλλωστε και έχω διαπιστώσει εδώ και χρόνια τα πολλά οφέλη στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, μπορεί το μυαλό μας να έχει συγχρονιστεί με τον νέο τρόπο ζωής, το σώμα μας όμως δεν έχει αποδεκτεί πλήρως τις αλλαγές που έχει επιφέρει η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας. Όσο μοχθούμε να είμαστε μονίμως συνδεδεμένοι μεταξύ μας μέσω της τεχνολογίας, τα σώματά μας φέρνουν αντιστάσεις.

Η συνεχής έκθεση στο blue light διαταράσσει την έκκριση μελατονίνης στον οργανισμό μας, η κορτιζόλη η ορμόνη του στρες βρίσκεται σε υπερποσότητες από ένα σωρό αναπάντητα emails που μας περιμένουν στο γραφείο μας κάθε πρωί και το σώμα μας έχει αρχίσει να κουράζεται από το υπερβολικό… καθισιό.

Παρόλα αυτά, συνεχίζω να είμαι υπέρ της τεχνολογίας, αλλά με μέτρο και στο βαθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε την έκθεσή μας σε αυτή με τρόπο που μας είναι επωφελής. 

Διάβασε παρακάτω για τους τρόπους που η υπερέκθεση στην τεχνολογία διαταράσσει τη φυσική ροή λειτουργίας του οργανισμού σου.

Οθόνη του κινητού πριν τον ύπνο.

Μάντεψε: τα αγαπημένα σου apps, όπως το Instagram και το Facebook είναι δημιουργημένα για να σε κρατούν ενεργό χρήστη τους. Σύμφωνα με έρευνες το Instagram έχει συγκεκριμένο λόγο που καθυστερεί μερικά δευτερόλεπτα να σου εμφανίσει τις ειδοποιήσεις σου και αυτός ο λόγος δεν είναι τόσο από τεχνικής φύσεως, όσο για να σου προκαλείται ελαφριά ανυπομονησία για να δεις ποιοί έχουν κάνει like στις φωτογραφίες σου. Όση περισσότερη χαρά νιώθεις βλέποντας τις ειδοποιήσεις σου, τόση περισσότερη ντοπαμίνη εκκρίνει ο οργανισμός σου και τόσο πιο πολύ σου αρέσει να χρησιμοποιείς το app.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου, αλλά έστω και 30 λεπτά πριν κοιμηθείς αν προτιμήσεις να διαβάσεις ένα βιβλίο αντί να περάσεις χρόνο στην οθόνη σου, το βιολογικό σου ρολόι και ο βιορυθμός σου δεν διαταράσσονται το ίδιο όσο σε αντίθετη περίπτωση. Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις όρια στη σχέση σου με το κινητό σου. 

Τρως βιαστικά με στρες.

Η διαδικασία του φαγητού πρέπει να είναι μια διαδικασία γεμάτη χαρά. Είναι η στιγμή που γεμίζεις τον οργανισμό σου με ενέργεια και νιώθεις ικανοποίηση. Πόσο συχνά τρως βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας στο κινητό σου; Όταν τρώμε βιαστικά λόγω άγχους, το σώμα μας παράγει κορτιζόλη, είναι η ορμόνη που μας βάζει σε κατάσταση επιφυλακής. Το πρόβλημα είναι ότι η κορτιζόλη όταν τελικά δεν χρησιμοποιείται (δεν χρειάζεται να τρέξεις για τη ζωή σου), μετατρέπεται σε λίπος. Έτσι, καταλήγεις να παχαίνεις χωρίς να καταλαβαίνεις το λόγο. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι το γεύμα σου πρέπει να διαρκέσει 1 ώρα. Μπορείς όμως έστω και τα 15 λεπτά του διαλειματός σου στη δουλειά, να τρως χωρίς να κοιτάς τα emails στο κινητό σου και να επιτρέψεις στον εγκέφαλό σου να κατανοήσει ότι τρώει, απολαμβάνοντας τη στιγμή. 

Δεν ακούς το σώμα σου.

Το σώμα μας δεν έχει φτιαχτεί μόνο για να βρίσκεται σε κίνηση αλλά και για να ηρεμεί και να ξεκουράζεται. Το γυναικείο σώμα έχει μερικές από τις πιο σπουδαίες ιδιαιτερότητες μια από τις οποίες είναι ο έμμηνος κύκλος. Στη σύγχρονη εποχή που η καριέρα της γυναίκας είναι σε πρώτο πλάνο, αγνοούμε τα σημάδια του σώματός μας ότι χρειάζεται ξεκούραση, καθώς φοβόμαστε ότι φανεί αδυναμία. Λάθος. Αυτό που θα φανεί είναι ότι είσαι άνθρωπος όχι ότι είσαι αδύναμη. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου σου δεν θα πρέπει να κάνεις τίποτα, ωστόσο πάρε παράδειγμα από τους αρχαίους που όταν η γυναίκα ήταν αδιάθετη θεωρούσαν ότι βρίσκεται σε έναν ιερό κύκλο της ζωής της. Σεβάσου τις ανάγκες του σώματός σου, άφησε και μια μέρα το γυμναστήριο, φύγε από τη δουλειά λίγο νωρίτερα και επέτρεψε στον εαυτό σου να ζήσει τη φύση του. 

Έχεις ξεχάσει το πώς να επικοινωνείς κατά πρόσωπο.

Με την τεχνολογία να βρίσκεται στο απόγειό της, έχουμε εξελίξει πλήρως τις ικανότητες επικοινωνίας μας πίσω από μια οθόνη όμως τί γίνεται με την κατά πρόσωπο επικοινωνία; Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη την επικοινωνία γιατί η ενέργεια που ανταλάσσεται είναι μοναδική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να μιλάς με όλους, ωστόσο δοκίμασε να γίνεις πιο κοινωνική την επόμενη φορά που θα βγεις. Μίλησε με τον διπλάνό σου στη στάση του λεωφορείου, αντάλλαξε ένα βλέμμα με τον τύπο στην άλλη άκρη του μπαρ, πες ένα αθώο “γεια” και το συναίσθημα θα σε απογειώσει.