Οι τρομακτικές συνέπειες της μόλυνσης του αέρα στην επιδερμίδα μας

Είναι σοβαρότερες από όσο νομίζεις

ταν πλένουμε το πρόσωπό μας στο τέλος της ημέρας, το κάνουμε για να αφαιρέσουμε υπολείμματα μακιγιάζ, σκόνη και λιπαρότητα. Τι γίνεται όμως με όσα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα; Τι γίνεται με τα μολυσμένα μικροσφαιρίδια από τον καπνό και το καυσαέριο που βρίσκονται στον αέρα και απορροφώνται από την επιδερμίδα μας;

Σύμφωνα με δερματολόγους η ρύπανση που επηρεάζει την επιδερμίδα μας είναι ένας συνδυασμός καπνού και σωματιδίων. Αυτοί οι ρύποι προέρχονται από τα καυσαέρια μέχρι το κάπνισμα, τα βιομηχανικά αέρια και την σκόνη, τα οποία απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στο περιβάλλον μέρος των οποίων απορροφάται από το δέρμα σας. Το μέγεθος της σωματιδιακή τους ύλης είναι πολύ μικρότερο από το μέγεθος των πόρων μας επομένως μπορούν πολύ εύκολα να εισχωρήσουν σε αυτούς δημιουργώντας βλάβες στην επιδερμίδα. 

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το όζον, σύμφωνα με την δερματολόγο Dr. Anne Chapas. To τοξικό αέριο σχηματίζεται όταν το υπεριώδες φως πλήττει μονοξείδια του αζώτου και πιθανότατα είναι μια από τις κύριες αιτίες της μόλυνσης από δερματική βλάβη. 

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δέρμα είναι τεράστιες και σοβαρές: Πρόωρη γήρανση και εμφάνιση ρυτίδων οι οποίες προκαλούνται κυρίως από ελεύθερες ρίζες και ατμοσφαιρικούς ρύπους. Οι ίνες κολλαγόνου κατακερματίζονται και εξασθενούν ενώ η επιδερμίδα μας αποστραγγίζεται από τις απαραίτητες βιταμίνες. Ακόμη, μπορεί να προκληθεί ευαισθησία, ερεθισμός, αφυδάτωση, δυσχρωμίες και λεπτές γραμμές και ρυτίδες. 

Δείτε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας από την περιβαλλοντική μόλυνση.  

Διάβασε περισσότερα στο www.marieclaire.gr

shares