Το να ζητάμε βοήθεια μας ομορφαίνει

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι το να ζητάς βοήθεια για κάτι, μπορεί να είναι κάπως άβολο ως και ακατόρθωτο μερικές φορές. Όποτε χρειαστώ κάτι, καταλήγω να μη το ζητάω περίπου 8 στις 10 φορές και ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι η μοναδική που το κάνει αυτό! Γνωρίζω ότι είστε πολλές εκεί έξω που δεν ζητάτε βοήθεια, αφού τα “καταφέρνετε όλα μόνες σας” ή επειδή δεν θέλετε να επιβαρύνετε τους άλλους ή ακόμη ο φόβος της “απόρριψης” μπορεί να είναι τόσο γατζωμένος ενδόμυχα μέσα μας που να μη μας επιτρέπει να ξεστομίσουμε το πιο απλό: “Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις με το project/ τα ψώνια/ το τάδε πράγμα που δεν προλαβαίνω/ να με πας μέχρι εκεί”; Για κάποιο λόγο αισθανόμαστε την υποχρέωση να είμαστε διπλά σκληροί με τον εαυτό μας μόνο και μόνο για να μας/τους κρύψουμε ότι (κρατήσου!) έχουμε ανάγκη τη δεδομένη στιγμή από κάποιον άλλο να μας εξυπηρετήσει σε κάτι γιατί το να ζητάμε βοήθεια είναι σημάδι “αδυναμίας”. 

Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς το να ζητάμε βοήθεια μας ομορφαίνει και ο λόγος είναι πολύ απλός. Το να μη προλαβαίνεις να τα βγάλεις όλα πέρα μέσα στην ημέρα σου ή να χρειάζεσαι βοήθεια για κάτι πολύ συγκεκριμένο και να μη τη ζητάς, αυξάνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα εκκρίνονται τοξίνες, οι οποίες δεν επιβραδύνουν μόνο την κυτταρική σου ανανέωση και τη διαδικασία ανάπλασης του οργανισμού, αλλά επηρεάζουν και την όψη της επιδερμίδας μας κάνοντάς τη θαμπή ή εμφανίζοντας ακμή. 

Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνες, η αίσθηση της ανακούφισης και της προσφοράς μας χαρίζουν τη δημιουργία μερικών από των πιο χρήσιμων ουσιών στον οργανισμών μας (ναι καλά κατάλαβες, πρόκειται για αυτές που κάνουν το δέρμα μας να λάμπει). 

Αλλά ας δούμε και την αντίστροφη μεριά του ζητήματος: Όταν τυχαίνει να ζητήσουν σε εμένα βοήθεια, την προσφέρω πάντα με πολλή χαρά και φιλότιμο γιατί αισθάνομαι υπέροχα να είμαι χρήσιμη σε κάποιον. Την επόμενη φορά που θα διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια για κάτι, σκέψου το γιατί να στερήσεις αυτό το συναίσθημα της προσφοράς στους άλλους; Δοκίμασέ το, είναι λιγότερο τρομακτικό από όσο φαίνεται. 

 

shares