10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Μαδρίτη

Αφθονο jamon, στενάκια με κόσμο που πίνει sangria, πλανόδιοι καλλιτέχνες και ένας απίστευτος συνδυασμός αριστοκρατίας και μποέμικου στυλ. Oλα αυτά στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

H Μαδρίτη είναι σαν το δεύτερο παιδί μιας οικογένειας. Μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από «το πρώτο και πιο διάσημο παιδί», τη Βαρκελώνη, αλλά κανένας δεν της δίνει ιδιαίτερη σημασία. Οι περισσότεροι τουρίστες την έχουν σαν δεύτερη επιλογή και μιλούν συνέχεια για την «πρώτη», τη Βαρκελώνη.
Κι όμως, η πρωτεύουσα της Ισπανίας είναι πολύ πιο όμορφη, πολύ πιο «μαζεμένη», πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο αληθινή από όσο περιμένατε –και σίγουρα περισσότερο από την υπερτιμημένη Βαρκελώνη.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να εξερευνήσετε και πώς πρέπει να κινηθείτε στη Μαδρίτη, εάν την επιλέξετε για το επόμενο ταξίδι σας:

Πότε να πάτε
Οι καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, που έχει πιο ήπιο καιρό. Το κλίμα είναι παρόμοιο με την Ελλάδα. Το καλοκαίρι γενικά έχει αρκετή ζέστη, οπότε καλό είναι να το αποφύγετε, αν και εγώ που πήγα καλοκαίρι το καταευχαριστήθηκα γιατί είδα μόνο τους ντόπιους που είχαν «ξεμείνει» στην πόλη.

Διαμονή
Η καλύτερη επιλογή, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, είναι να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο ή hostel στο κέντρο της πόλης για να τα έχετε όλα κοντά και για να παίρνετε το μετρό. Ενδεικτικά, μπορείτε να κοιτάξετε γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης Puerta del Sol. Θα βρείτε αρκετά αξιοπρεπή και φθηνά ξενοδοχεία, με τις τιμές να ξεκινούν από 60€ τη βραδιά.

Μετακινήσεις
Η πιο οικονομική και καλή λύση είναι η Madrid Tourist Travel Pass, η οποία υπάρχει και στο αεροδρόμιο και σε μεγάλους σταθμούς του μετρό, συνεπώς με το που φτάνετε, μπορείτε να τη βγάλετε. Γενικά, το μετρό βολεύει πολύ και σας πάει παντού.

Μην ξεχνάτε:

Mercado De San Miguel
-Να αγοράσετε οπωσδήποτε jamon, υπάρχουν πολλά είδη και στις υπαίθριες αγορές και σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης και το πιο σημαντικό είναι πως δεν χρειάζεται ψυγείο, γιατί είναι αεροστεγώς συσκευασμένο. Επίσης, να φάτε churros -εγώ δεν ξετρελάθηκα, αλλά πρέπει να τα δοκιμάσετε.
-Υπάρχει παντού αστυνόμευση, μην φοβηθείτε να κινηθείτε το βράδυ, ακόμα και σε ήσυχες γειτονιές.
-Να τσεκάρετε τις δωρεάν εισόδους σε μουσεία, γιατί εποχή από εποχή μπορεί να αλλάζουν και είναι κρίμα να μην τις εκμεταλλευτείτε.

Αξιοθέατα

1. Καταρχάς, θα αφιερώσετε μια μέρα για να κάνετε μια βόλτα στο όμορφο κέντρο της. Η πλατεία Puerta del Sol έχει τριγύρω της τρεις – τέσσερις μεγάλους δρόμους, που καταλήγουν στα must see σημεία: Gran Via, Plaza Mayor, Opera, Mercado De San Miguel– αγορά με φαγητό, tapas, γλυκά, churros, jamon- πρέπει να γευτείτε τα δημιουργήματά της οπωσδήποτε.

2. Μουσείο Prado: Eνα από τα καλύτερα μουσεία που υπάρχουν στον κόσμο. Γκόγια, Καραβάτζιο, Ελ Γκρέκο και άλλοι πολύ γνωστοί πίνακες. Προσοχή, μην χάσετε τους «μαύρους πίνακες» που είναι στις αίθουσες 67 και 68. Το απόγευμα, ανάλογα την εποχή, η είσοδος είναι δωρεάν. Τεράστια ουρά, αλλά κινείται γρήγορα, μην απογοητευτείτε.
3. Parco Retiro: Oμορφο πάρκο, όχι κάτι το συγκλονιστικό σε θέμα βλάστησης, αλλά τα μνημεία που έχει συν η βόλτα με τη βαρκούλα (γύρω στα 5€ το 45λεπτο), το κάνουν απαραίτητο αξιοθέατο. Να επισκεφτείτε και το Palacio Cristal, που είναι μέσα στο πάρκο.

4. Palacio Real: Τύπου Βερσαλλίες, όσον αφορά στη χλιδή, αλλά χωρίς κήπους. Είναι πίσω ακριβώς από την Opera, οπότε μπορείτε να το συνδυάσετε στη βόλτα σας. Το απόγευμα –όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας- είναι δωρεάν η είσοδος και αξίζει να πάτε κατά τις 18:00. Επίσης τεράστια ουρά, αλλά αξίζει να κάνετε υπομονή.

5. Reina Sofia: Μουσείο που αξίζει να πας κυρίως για την Γκουέρνικα, αν δεν έχεις πολύ χρόνο, αν έχετε, δείτε το όλο. Επίσης, η είσοδος είναι δωρεάν τα απογεύματα, χωρίς μεγάλη ουρά. Πολύ κοντά στο μουσείο είναι ο τεράστιος σταθμός Atocha, που αξίζει να τον επισκεφτείτε. Ομορφο κτήριο που μέσα του έχουν φτιάξει μια… μικρή ζούγκλα!

Διάβασε περισσότερα εδώ

shares