Η Νικόλ μπορεί σίγουρα να σε εμπνεύσει! #GirlBosses

H Nichole είναι personal life coach και δημιουργός του ομαδικού προγράμματος Inspired for LifeΌνειρό της? Να βλέπει τις γυναίκες γύρω της να ζουν με την καρδιά τους χωρίς να αναβάλλουν την ευτυχία τους για αργότερα. Η business card της γράφει personal life coach, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει είναι να θυμίζει σε όλες μας, ότι σε όποια φάση της ζωής μας και αν βρισκόμαστε, με όποιον τρόπο και να έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, εξακολουθούμε να έχουμε ένα κατάλευκο, αστραφτερό μέλλον, που μπορούμε να διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλουμε.

Τι είναι αυτό που “μπλοκάρει” τις γυναίκες από το να κάνουν το επόμενο βήμα στην επαγγελματική τους ζωή;

Αυτό που μπλοκάρει όλους μας, άντρες και γυναίκες, από το να κάνουμε το επόμενο βήμα, όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μας ζωή, είναι ο φόβος.

Ο φόβος ότι δεν είμαστε αρκετοί, ο φόβος ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες, ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ο φόβος ότι κάποιος άλλος το έχει ήδη κάνει καλύτερα, ο φόβος ότι δεν είμαστε έτοιμοι, ο φόβος ότι είναι ήδη αργά.

Και ενώ ο φόβος, είναι εξαιρετικός συνοδηγός, στις διαδρομές της ζωής μας, με κύριο ρόλο του, το να μας υποδεικνύει τι χρειάζεται να προσέξουμε ή να αποφύγουμε, είναι ταυτόχρονα ένας εξαιρετικά κακός οδηγός που όταν κάθεται στη θέση του οδηγού πατάει πεισματικά το πόδι στο φρένο και μας κρατάει πίσω.

Γι’αυτό καλό είναι να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να νιώθει φόβο, συνεχίζοντας όμως να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο πως θα μπορούσαμε δημιουργικά να περάσουμε στην επόμενη φάση καριέρας.

Το καλύτερο εργαλείο εδώ, είναι οι ανοιχτού τύπου, ενδυναμωτικές ερωτήσεις, όπως “Τι θα μπορούσα να κάνω σήμερα για να έρθω ένα βήμα πιο κοντά σε μια επαγγελματική καθημερινότητα που με εκφράζει;»

Λόγω κρίσης, πολλές γυναίκες, έχουν συμβιβαστεί με μια δουλειά που ίσως δεν τις εκφράζει και δεν τις κάνει χαρούμενες, τι θα έλεγες στη γυναίκα που νιώθει εγκλωβισμένη ή σκέφτεται ότι είναι πολύ αργά, για να ξεκινήσει τη δική της επαγγελματική πορεία; 

Νιώθω πως και εδώ ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω. Μην επιτρέπεις να παίρνει τις αποφάσεις, για λογαριασμό σου, ο φόβος. Αν θέλεις όμως, μπορούμε, να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα.  

Οι γυναίκες αυτές, μπορούν να επιλέξουν να δουν την τωρινή τους κατάσταση ως συμβιβασμό ή ως μια συνειδητή επιλογή.

Μπορούν να εστιάσουν σε όσα δεν τους ικανοποιούν από την εργασία τους ή σε όσα κερδίζουν από αυτή, γιατί  ακόμα και αν κάποια γυναίκα δεν είναι ευχαριστημένη από την τωρινή της εργασία, εξακολουθεί να κερδίζει κάτι από αυτή, όπως  για παράδειγμα τα χρήματα για να υποστηρίζει τη ζωή που έχει επιλέξει. 

Είναι λοιπόν συμβιβασμός ή επιλογή?

Η ερώτηση που ακολουθεί, μπορεί να μας αποκαλύψει τη δική μας αλήθεια: “Τι είναι πιο σημαντικό για εμένα, αυτή τη στιγμή, να έχω τα χρήματα να στηρίζω τον εαυτό μου ή το να κάνω μια δουλειά που με εκφράζει απόλυτα;”

Και πίστεψέ με είναι τεράστια η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο να νιώθεις πως δεν έχεις επιλογές και στο να νιώθεις πως έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή δεδομένου των συνθηκών. Και προσοχή, δεν λέω, να επαναπαυτούμε σε μια κατάσταση που δεν μας γεμίζει, αλλά να την αποδεχτούμε ως μια συνειδητή επιλογή, συνεχίζοντας να αναζητούμε νέες, πιο ολοκληρωμένες για εμάς λύσεις.

Πως διαχειρίζεσαι το στρες;

Καταρχήν χαίρομαι που η ερώτηση είναι “πως διαχειρίζομαι, εγώ, το στρες” και όχι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος το στρες, γιατί συχνά βλέπω γυναίκες να πέφτουν στην παγίδα των μαγικών λύσεων, πιστεύοντας πως μια λύση μπορεί να ταιριάζει σε όλους και έτσι όταν τελικά αποφασίσουν να δοκιμάσουν αυτά τα “τρία απλά βήματα για μια ζωή χωρίς στρες” που προτείνει ο κάθε guru και δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ξεκινά ένας ανώφελος κύκλος αυτολύπησης που καμία μας δεν χρειάζεται. Προσωπικά λοιπόν, χρησιμοποιώ απλές coaching πρακτικές -ενδυναμωτικές ερωτήσεις, αναπλαισιώσεις κλπ- σε συνδυασμό με τεχνικές διαλογισμού και yoga για να γεμίζω θετική ενέργεια και να διαχειριστώ τις καθημερινές προκλήσεις.

Πότε μια γυναίκα καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μια εξτρα βοήθεια σαν τη δική σου, ώστε να αρχίσει να βάζει σε τάξη τη ζωή της και τους στόχους της; Υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να λάμβει υπόψιν της ώστε να πάρει απόφαση να κάνει το πρώτο βήμα; 

Μπορεί να σε ξαφνιάσει η απάντηση -ειδικά ερχόμενη από μια life coach- αλλά δεν πιστεύω ότι “χρειαζόμαστε” τη βοήθεια κάποιου για να βάλουμε τάξη στη ζωή κ τους στόχους μας. Κανείς δεν χρειάζεται το coaching.

Το coaching είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιταχύνουμε το ρυθμό με τον οποίο δημιουργούμε τις αλλαγές που έχουμε συνειδητά επιλέξει για τον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Όμως, όλη η εξωτερική βοήθεια του κόσμου δεν φτάνει, αν οι ίδιες δεν πάρουν πρώτα την απόφαση να ζήσουν.

Συνήθως λοιπόν οι γυναίκες που επιλέγουν το life coaching ως σύμμαχό τους, είναι γυναίκες που παρατηρώντας πως οι μέρες περνούν, οι μήνες, τα χρόνια και εκείνες βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση αναμονής, ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι αυτό που ζουν, δεν είναι πρόβα, είναι η ίδια τους η ζωή και θέλουν να τη ζήσουν στα καλύτερά της. Για αυτές λοιπόν τις γυναίκες θα είμαι πάντα εκεί!

Και οι γυναίκες του Inspired for Life, είναι η καλύτερη απόδειξη, του ότι όταν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, τη μεθοδολογία, την καθοδήγηση & την σωστή παρέα και κυρίως την πρόθεση να ζήσεις με πάθος, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου!

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το Life Coaching; 

Δεν μου αρέσει καθόλου να δίνω συμβουλές. Προτιμώ να κάνω ερωτήσεις και μέσα από αυτές ο συνομιλητής μου να ανακαλύπτει τη δική του αλήθεια ή οποία είμαι σίγουρη ότι θα είναι διαφορετική και πιο ουσιαστική για τον ίδιο, από τη δική μου.

Θα τον παρέπεμπα λοιπόν, στον Mark Manson και στη θρυλική του πλέον ερώτηση “What’s your favorite flavor of shit sandwich and does it come with an olive?” την οποία διάβασα πρώτη φορά το 2014 και στη συνέχεια πολύ πρόσφατα στο βιβλίο της Elisabeth Gilbert “The Big Magic”.

Κάθε λοιπόν επαγγελματική δραστηριότητα έρχεται με το δικό της shit sandwich και το coaching δεν αποτελεί εξαίρεση!  

Τελικά τι είναι αυτό που μας εμποδίζει από το να νιώσουμε ευτυχισμένοι;

Χμ, να και το Holy Grail των ερωτήσεων! Η ευτυχία.

Τι μας χωρίζει λοιπόν, από την ευτυχία? Τίποτα. Η ευτυχία είναι παντού. Μέσα μας, γύρω μας, δίπλα μας. Και υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί, απόλυτα προσωπικοί τρόποι για να τη βιώσουμε.

Για εμένα, μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα που παραλίγο να μου στοιχήσει τη ζωή, ευτυχία είναι το ότι ξυπνάω κάθε πρωί και μπορώ να περπατήσω. Κυριολεκτικά ανεβαίνω κ κατεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού μου και από μέσα μου λέω “Ευχαριστώ” ξανά κ ξανά.

Η ευτυχία λοιπόν μπορεί να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμη σε όλους μας και έχει τόσους ορισμούς όσοι και οι άνθρωποι του πλανήτη μας. Ένα από τα πράγματα που κάνουμε στο coaching είναι και το να δημιουργήσουμε τον απόλυτα προσωπικό μας ορισμό για το τι σημαίνει να ζεις μια ευτυχισμένη, μια ισορροπημένη ζωή και πάλι με τη χρήση ερωτήσεων:

Ποια πράγματα θα ήθελες να μπορείς να κάνεις καθημερινά, μια φορά το μήνα, μια φορά το χρόνο?

Με ποιους ανθρώπους θα ήθελες να περνάς ποιοτικό χρόνο?

Ποιες δραστηριότητες γεμίζουν την καρδιά σου με ευχαρίστηση?

Αποφάσισε εσύ, για εσένα.

Μόνο εσύ έχεις τη σωστή απάντηση.

Αναζήτησέ τη μέσα σου. Μαζί της θα βρεις και την ευτυχία.

 

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!

Βρες το IFL Inspired for Life εδώ

shares