6 τρόποι για να ελέγξεις το θυμό σου

Ο θυμός είναι ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα και μάλιστα κάποιες φορές μπορεί να μας δώσει κίνητρο σε μερικά ζητήματα για να γίνουμε καλύτεροι. Ωστόσο, όταν ο θυμός καταλήγει σε επιθετικότητα και σε ξαφνικά ξεσπάσματα σαφώς και δεν μας εξυπηρετεί ούτε για να πετύχουμε το σκοπό μας αλλά μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Ο έλεγχος του θυμού είναι πολύ σημαντικός ώστε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε να πούμε ή να κάνουμε κάτι το οποίο μετά θα μετανιώσουμε. Όταν διαπιστώσουμε ότι ο θυμός αρχίζει και παίρνει τα ηνία, καλό είναι να θυμόμαστε ότι με το να αντιδρούμε συναισθηματικά σε οτιδήποτε μας λένε οι άλλοι, ακόμη και αν αυτό είναι κακοπροαίρετο ή δεν είναι αλήθεια, στην ουσία είναι σα να τους παραχωρούμε εξουσία πάνω μας. Εμείς έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τον εαυτό μας και με την εξάσκηση μπορούμε να παραμείνουμε ήρεμοι ακόμη και σε αρκετά εριστικές καταστάσεις. Ωστόσο, μέχρι να κατακτήσουμε το mentality της ηρεμίας του νου, ώστε αυτό να μας προκύπτει με φυσικό τρόπο, υπάρχουν μερικά tips που μας βοηθάνε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας σε περιπτώσεις κρίσης. 

1. Έλεγξε την αναπνοή σου

Η αναπνοή μας γίνεται πιο κοφτή και γρήγορη όταν θυμώνουμε. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τάση, δίνοντας εντολή στον εγκέφαλό μας να ηρεμήσει, παίρνοντας απλώς μερικές αργές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Ακούγεται τόσο απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ευεργετικό, καθώς έτσι χαλαρώνουν και οι μύες μας οι οποίοι βρίσκονται σε υπερένταση έτοιμοι για “επίθεση”.

2.Eπανέλαβε το μάντρα σου

Βρες μια λέξη ή πρόταση που σε βοηθά να χαλαρώνεις και να μένεις ήρεμη. Μπορεί για παράδειγμα να είναι “μπορείς και καλύτερα από αυτό” ή “εγώ ελέγχω τον εαυτό μου” ή ακόμη και κάτι ακαταλαβίστικο αρκεί να σε ηρεμεί. Επανέλαβέ το όσες φορές χρειαστεί ώστε να χαλαρώσεις.

3. Μουσική

Η μουσική με έχει σώσει άπειρες φορές από ξεσπάσματα θυμού, πολύ απλά γιατί μου αποσπά την προσοχή από τη σκέψη που με θυμώνει και επίσης με βοηθά να ανεβάσω τις δονήσεις και τη διάθεσή μου. Αν έχεις τη δυνατότητα, βάλε τα ακουστικά σου για 3 λεπτάκια ακούγοντας το αγαπημένο σου τραγούδι. 

shares