Ένα Αγιουρβεδικό tip που με βοήθησε στην απώλεια βάρους

Όσοι με ακολουθούν χρόνια στα social media θα έχουν παρατηρήσει ότι στο παρελθόν είχα έντονες αυξομειώσεις με το βάρος μου, είχα κατακράτηση υγρών και εννοείται ότι όλο αυτό επηρέαζε σημαντικά τη διάθεσή μου. Τα προβλήματα και η δυσλειτουργία στην πέψη, περιλαμβάνουν διάφορα συμπτώματα, όπως ναυτία, στομαχικό πόνο, αυξομειώσεις στο βάρος μας και φυσικά πρήξιμο. Όμως τα προβλήματα πέψης μπορούν να επηρεάσουν και άλλα σημεία του σώματός μας με διάφορους τρόπους όπως απώλεια μαλλιών ή εμφάνιση ακμής.

Το τί τροφές καταναλώνουμε είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας αλλά και τη διάθεσή μας. Καταναλώνοντας ένα μεγάλο εύρος φαγητών πλούσιων θρεπτικών συστατικών έχουμε κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να φτάσουμε στο επιθυμητό μας βάρος, να έχουμε ενέργεια και να έχουμε τέλεια επιδερμίδα, μαλλιά και νύχια. Όμως ο τρόπος που καταναλώνουμε τις τροφές είναι εξίσου σημαντικός όσο το τί καταναλώνουμε. Το να διορθρώσουμε κάποιες δυσλειτουργίες στο πεπτικό μας σύστημα μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις πανεύκολο και έχει να κάνει με τον τρόπο που τρώμε το φαγητό μας.

Παρατήρησε τον τρόπο που τρως. Μήπως κοιτάς το κινητό σου ή τηλεόραση όσο καταναλώνεις την τροφή σου; Τρως βιαστικά και με άγχος; Είσαι καμπουριασμένη; Τότε ίσως επιβαρύνεις τον οργανισμό σου πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα πρέπει να καταναλώνουμε την τροφή μας α ρ γ ά, να έχουμε ίσια πλάτη και να αναπνέουμε ήρεμα και χωρίς να έχουμε κάτι να μας αποσπά την προσοχή (άφησε λίγο στην άκρη το κινητό σου).

Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη καθώς όχι μόνο αποφεύγουμε το πρήξιμο, την κατάποση περιττού αέρα και το σωστό μάσημα της τροφής που διευκολύνει την πέψη, αλλά δίνει και τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό μας ὠστε να κατανοήσει ότι τρώμε και να ξεκινήσει τη διαδικασία της πέψης. 

Υπάρχει και κάτι ακόμη που μπορεί να βοηθήσει στη πέψη μας. Ένα κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ με λίγες σταγόνες χυμού λεμονιού, μπορεί να ενεργοποιήσει τους σιελογόνους αδένες μας ώστε να παράξει το στομάχι μας την κατάλληλη ποσότητα των ενζύμων της πέψης. 

Επίσης το τσάι με τζίντζερ καθημερινά μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον μεταβολισμό μας. 

 

shares