Ανθοϊάματα Bach: θεραπεύουν ή είναι placebo;

Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχει γίνει πολύς λόγος σχετικά με τα ανθοιάματα και στην αρχή ήμουν σκεπτική εως και ελαφρώς χλευαστική μέσα μου αφού δεν μπορούσα να κατανοήσω το πώς είναι δυνατόν ένα σκεύασμα που έχει δημιουργηθεί με τόσο αγνά υλικά να έχει επίδραση στον ψυχισμό μας σχεδόν όμοια με της φαρμακοβιομηχανίας.

Μήπως είναι placebo;

Μάλιστα όταν μου προτάθηκε να τα δοκιμάσω ήμουν πολύ αρνητική. Όμως, παρόλα αυτά, δοκίμασα δύο μπουκαλάκια ανθοιμάτα Βach μέχρι να ολοκληρωθεί το περιεχόμενό τους, καθώς θέλω να έχω ολοκληρωμένη άποψη για όλα όσα γράφω και όσα αφορούν στις ολιστικές θεραπείες.

Τι είναι τα ανθοιάματα Bach; 

Τα ανθοϊάματα Bach αποτελούνται από 37 ιάματα άγριων λουλουδιών και φυτών, και ένα ίαμα που προέρχεται από το τρεχούμενο νερό πηγής. Είναι φυσικά παρασκευάσματα που δεν αντιδοτούν οποιαδήποτε άλλη αγωγή ούτε παρουσιάζουν παρενέργειες, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή και ασφαλή για χρήση από ολόκληρη την οικογένεια ενώ χρησιμοποιούνται περισσότερο από 80 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σύστημα συμπληρωματικής θεραπείας που σκοπό έχει το ευ ζην, μέσω της εξισορρόπησης των συναισθημάτων και της αποφυγής των περιοριστικών πεποιθήσεων. 

Τα ανθοιάματα ανακαλύφθηκαν από τον Dr Edward Bach, έγκριτο γιατρό, ερευνητή και ομοιοπαθητικό, ο οποίος πίστευε ότι η συναισθηματική ευζωία είναι το κλειδί στη γενικότερη υγεία όλων μας.

Το κάθε ίαμα σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και στο σύνολό τους αποσκοπούν στο να βοηθήσουν το άτομο να διαχειριστεί οποιαδήποτε συναισθηματική απαίτηση της καθημερινής ζωής, αφού συλλογικά μπορούν να δώσουν πάνω από 9.000.000 συνδυασμούς, έναν για κάθε πιθανό αρνητικό συναίσθημα ή εδραιωμένη κατάσταση του μυαλού.

Τα ανθοιάματα λαμβάνονται από το στόμα σε σταγόνες περίπου 3 με 4 φορές την ημέρα και χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση 7 συναισθηματικών ομάδων οι οποίες σχετίζονται με το φόβο, την αβεβαιότητα, τη μοναχικότητα, την απελπισία κ.α.

Αν και στην αρχή ήμουν εξαιρετικά δυσκολόπιστη, όταν κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου διάβασα ότι τα ανθοιάματα Bach έχουν επίδραση και στα ζώα καθώς έχουν γίνει πειράματα σε σκύλους, οι οποίοι εμφανίστηκαν πιο ήρεμοι μετά τη χρήση των αντίστοιχων ανθοιαμάτων, άρχισα να αλλάζω γνώμη. Τα ζώα δεν μπορούν να επηρεαστούν από κάτι που θα ήταν “placebo” καθώς δεν έχουν τη δική μας σκέψη, άρα πώς είναι δυνατόν να επηρεάζονται από τη χρήση τους, αν δεν έχουν όντως ευεργετικές ιδιότητες;

Kλείσε το εισιτήριό σου για το What Makes You Feel Beautiful Workshop εδώ.

Ξεκίνησα τη χρήση των ανθοιαμάτων με βάση τη συναισθηματική ομάδα που με απασχολούσε και αυτό κράτησε περίπου 3 εβδομάδες. Η αλήθεια είναι πως χωρίς να το καταλάβω και χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι βλαβερές σκέψεις που προέρχονταν από το συναισθηματικό μπλοκάρισμα που βίωνα για το συγκεκριμένο ζήτημα άρχισαν να εξαφανίζονται. Ο τρόπος σκέψης μου άρχισε να γίνεται πιο θετικός, να αλλάζει και τα σωματικά συμπτώματα που εμφάνιζα εξαφανίστηκαν πριν καν το καταλάβω. Ενθουσιάστηκα. 

Στο  What Makes You Feel Beautiful Workshop θα μάθουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε συναισθηματική ισορροπία και να κατακτήσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να κυνηγήσουμε τους στόχους μας. Ένα πρωτοποριακό workshop στο οποίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία και θα ανακαλύψουμε τους εναλλακτικούς τρόπους που μπορούμε να κατακτήσουμε την προσωπική μας ευτυχία. Κλείσε το εισιτήριό σου μέσω viva.gr εδώ, καθώς απαιτείται προκράτηση θέσης. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 15€ και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των δράσεων των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. 

Σου συνιστώ τη χρήση ανθοιαμάτων Bach, αξίζει να τους δώσεις μια ευκαιρία, καθώς εκτός από αποτελεσματικά είναι απολύτως φυσικά και ακίνδυνα χωρίς καμία αρνητική παρενέργεια. Τα ανθοιάματα Bach μπορείς να τα βρεις συσκευασμένα σε φαρμακεία αλλά και από πιστοποιημένους κατασκευαστές-θεραπευτές. Εγώ πήρα το δικό μου από τη θέραπεύτριά μου κα. Ελευθερία Κοντομάρη, πιστοποιημένη στο σύστημα Bach καθώς ξέρεις τι λένε; Αν το ανθοίαμα κατασκευάζεται με μεράκι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό. 

 

*Με πληροφορίες από το bachinstitute.gr 

shares