Badass Mermaid: Κέλλυ Αραούζου

Αν είχες στο μυαλό σου τις… γοργόνες, ως τύπου Ariel, τότε καλύτερα να αναθεωρήσεις. Οι “γοργόνες” της εποχής μας, είναι τελείως badass, δεν αγωνίζονται για την καρδιά ενός πρίγκιπα αλλά για τους προσωπικούς τους στόχους και να μας χαρίζουν μετάλλια. Η Κέλλυ Αραούζου μας κάνει υπερήφανους μέσα από ένα ιδιαιτέρως σκληρό άθλημα, την κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης! Με κορυφαίες διακρίσεις παγκοσμίως, με μια άριστη εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και μια καριέρα που φαίνεται να διαγράφεται εξαιρετικά υποσχόμενη, το σίγουρο είναι ότι η Κέλλυ, είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να “γνωρίσεις”. Με σκληρή προπόνηση και συνεχώς νέες προκλήσεις, μου έκανε εντύπωση όταν τη συνάντησα πρώτη φορά μέσα από τη συμμετοχή της στο Santorini Experience και έπειτα στο Navarino Challenge, η ήρεμη παρουσία της. 

Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σου, η πειθαρχία για να πετύχουμε τους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους μας; 
Κάποιες από τις αρχές, που διδάσκονται από πολύ μικρά τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα τον πρωταθλητισμό, είναι η πειθαρχία, ο προγραμματισμός, η υπομονή και η επιμονή.
Αυτά τα τέσσερα στοιχεία θεωρώ ότι είναι οι βασικοί πυλώνες για την επίτευξη όχι μόνο των επαγγελματικών, αλλά και των προσωπικών στόχων, που θέτει ο καθένας μας. 
Πάντα υπάρχουν φορές που θέλεις να τα αφήσεις όλα και να φύγεις μακριά, αλλά έτσι δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά και να εξελιχθείς επαγγελματικά αλλά και ως άνθρωπος.
 
Τι είναι αυτό που λες στον εαυτό σου, κἀθε φορά που κουράζεσαι ή αποθαρρύνεσαι; 
Όπως ανέφερα και παραπάνω είναι πολλές φορές που η κούραση θολώνει το μύαλο σου και δεν έχω καθαρή σκέψη, αυτή λοιπόν η στιγμή είναι η χειρότερη για να πάρω αποφάσεις και να πω ότι τελικά δεν μπορώ να τα καταφέρω. Συνήθως το καλοκαίρι που σταματούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι προπονήσεις προσπαθώ να καθαρίζω το μυαλό μου, να ηρεμώ κια να θέτω καινούριους στόχους. Κάθε στόχος είναι ένα βήμα για να προχωρήσω μπροστά και να γίνω καλύτερη. Σίγουρα όμως υπάρχουν στιγμές που δεν πάνε όλα όπως τα έχω στο μυαλό μου, εκεί είναι που σφίγγω τα δόντια, επιστρατεύω τον εγωισμό μου και το παλέυω.
Σίγουρα πριν από κάθε αγώνα, η πίεση είναι μεγάλη, πως διαχειρίζεσαι το στρες; 
Το στρες, το λεγόμενο άγχος εγώ προσωπικά το θεωρώ τρομερά δημιουργικό σε φυσιολογικά πλαίσια. Είναι αυό που με κάνει να αισθάνομαι ζωντανή και ταυτόχρονα να έχω αγωνία αν όλα όσα έχω κάνει είναι αρκετά ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάνοντας τόσα χρόνια πρωταθλητισμό έχω μάθει να το κοντρολάρω και να το κρατάω σε ένα επίπεδο, όμως είναι κάτι που δουλεύω πολύ γιατί σίγουρα η υπερβολική πίεση δεν μπορεί να βοηθήσει πουθενά. Προσπαθώ λοιπόν να κάνω αυτά που πρέπει και να είμαι όσο πιο σωστή μπορώ στις υποχρώσεις μου, ώστε την ώρα του αγώνα να μην έχω καμμία ανασφάλεια ή δεύτερη σκέψη.
Υπάρχει γυναικεία αλληλεγγύη στο άθλημά σου; Σου έχει συμβεί να βιώσεις έντονο αθέμιτο ανταγωνισμό; Πως το αντιμετώπισες; 
Κατά γενική ομολογία το Open Water είναι ένα πολύ σκληρό άθλημα. Πάντα έχω στο μυαλό που ότι όλες οι κοπέλες που αγωνιζόμαστε έχουν σο μυαλό τους το βάθρο, έτσι είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός, χτυπήματα και ίσως κάποια από αυτά λίγο overreacted. Εκεί προσπαθώ να φερθώ όσο πιο έξυπνα μπορώ και να αγωνιστώ σύμφωνα με τις δικές μου αρχές. Οσο μεγαλώνω προσπαθώ να αφήνω έξω από την ζωή μου οτιδήποτε αθέμιτο ή οτιδήποτε με προσβάλλει και να αγωνίζομαι με τα δικά μου μέτρα και σταθμά. 
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλἠ που σου έχουν δώσει και την ακολουθείς ακόμη; 
Είναι πολύ δύσκολο να σου πω μόνο μια συμβουλή που έχω ακούσει και ακολουθήσει μετέπειτα. Γενικώς μου αρέσει πολύ η συζήτηση αυτών που με απασχολούν κυριώς με τα άτομα που θεωρώ οικογένεια μου. Ο Νίκος Γέμελος είναι ένα απο αυτά τα άτομα τα οποία μπορώ να συζητήσω τα πάντα. Ξέρεις ο αθλητισμός είναι δύσκολος στην καθημερινότητα του και προκύπτουν πολλά ζητήματα που τις περισσότερες φορές εκείνος με βοηθάει να βρω λύσεις. Είναι πολυ όμορφο να έχω στην ζωή μου τέτοια άτομα. Αυτό που λένε “λίγα και καλά”.
Τι θα έλεγες σε ένα κορίτσι που θέλει να ξεκινήσει κολύμβηση; 
Δεν θα σου πω μόνο για την κολύμβηση, θα σου πω γενικώς οτι η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι πλέον must. Υπάρχει μια γενικότερη στροφή στον αθλητισμό, αν και δεν είμαι φαν των τάσεων, αυτή είναι μια πολύ σωστή κατεύθυνση ειδικά για τα νέα παιδιά, πόσο μάλιστα τα κορίτσια που θεωρώ ότι στη σημερινή εποχή πρέπει να μάθουν να παίρνουν την ζωή στα χέρια τους και να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Η κολύμβηση τώρα είναι ένα άθλημα χωρίς τριβές σε γόνατα και μέση και ταυτόχρονα γυμνάζει μαζικά το σώμα. Αυτα τα χαρακτηριστικά το καθιστούν το ιδανικό άθλημα για γυναίκες αλλά και άντρες. Χαρακτηριστικά που αφορούν περισσότερο τα κορίτσια είναι ότι βοηθάει πολύ στην διατήρηση ενός σφιχτού σώματος χωρίς τραυματισμούς και μπορείς να το κάνεις παντού χειμώνα καλοκαίρι καθώς στην Ελλάδα έχουμε εκπληκτικές θάλασσες και φυσικά μπορείς να ασχολείσε με αυτο σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου καθώς προτείνεται από πολλούς φυσικοθεραπευτές και γυμναστές ως μία από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης.
Τελικά… “go with the flow” ή “κόντρα στο ρεύμα” ; 
Πολύ ωραία ερώτηση. Προσωπικά τίποτα από τα δύο. Μου αρέσει να ζω την ζωή μου με τον τρόπο που θέλω εγώ χωρίς να την βάζω σε καλούπια και συγκεκιμένα στάνταρ. Δεν υπάρχει ταβάνι στα όνειρα μου έτσι προσπαθώ να κάνω τις επιλογές που με κάνουν ευτυχισμένη και να ζω ποιοτικά. Τώρα αν όλα αυτά είναι κόντρα ή με το ρεύμα δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι πολυ σημαντική η ευελιξία και η στοχοπροσήλωση. Αν πραγματικά ξέρεις που θέλεις να φτάσεις τότε δεν έχεις τίποτα άλλο παρά να το κυνηγήσεις.
shares