Για εσένα που δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου χρόνο να σε αγαπήσεις

Πολλές φορές, φίλες και γνωστές με ρωτάνε με εμφανή απορία και κάποιες φορές θα διέκρινα και ένα θαυμασμό, πώς είναι δυνατόν να μην ακυρώνω την πρωινή γυμναστική ή το διαλογισμό μου για να βάλω κάτι “σημαντικό” όπως ένα επαγγελματικό ραντεβού για παραδειγμα.

Πώς είναι δυνατόν να ορίζω σε δεύτερη μοίρα τα επαγγελματικά, ανάμεσα στις ώρες που βάζω πρώτα για τη φροντίδα του εαυτού μου. Διαπίστωσα πως πίσω από όλα όσα κρατούν μια γυναίκα να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο, είναι οι ενοχές προς τον εαυτό της, σχετικά με το πόσο αξίζει ή όχι να κάνει αυτό το παραπάνω βήμα και να δώσει προτεραιότητα στον εαυτό της. Ενοχές μήπως τελικά με όλα όσα έχει βάλει στην καθημερινότητά της, δεν θα καταφέρει να είναι σωστή μητέρα, σύζυγος, φίλη ή μήπως τυχόν δεν είναι σωστό, να κάνει εκείνη κάτι καλύτερο από τους άλλους, να ανοίξει τα φτερά της προς την αγάπη του εαυτού της. 

Σε μια εποχή που συμπεριφερόμαστε στους μονίμως πολυάσχολους ανθρώπους, σαν να πρέπει να πάρουν κάποιο εύσημο καθώς αυτό μάλλον σημαίνει ότι αξίζουν το “μπράβο” μας αφού δουλεύουν σκληρά, έχουμε ξεχάσει κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι φυσιολογικό να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας το χώρο και το χρόνο να βρίσκει ησυχία στο “τίποτα “, για την ακρίβεια κάνουμε χειρότερο κακό στους ανθρώπους που επιβραβεύουμε το να είναι σκληροί με τον εαυτό τους και πολυάσχολοι όλη την ημέρα, καθώς έτσι τους δίνουμε το μήνυμα ότι αξίζουν μόνο μέσα από τα κατορθώματά τους. 

Είναι οι άνθρωποι που νιώθουν άξιοι αγάπης, χαλάρωσης και διακοπών, αφού έχουν τελειώσει με επιτυχία όλα όσα θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν κάνει. Γιατί όμως επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με χαλάρωση, μόνο όταν έχουμε ολοκληρώσει όλα τα υπόλοιπα; Γιατί δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να πάει μια βόλτα στο πάρκο, να δει ένα φίλο, να διαλογιστεί 10 λεπτά χωρίς να έχει πρώτα ολοκληρώσει τα πάντα; 

Δες παρακάτω όλους τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να βάζεις πρώτο τον εαυτό σου, χωρίς ενοχές. 

Η αγάπη άνευ όρων, προέρχεται πρώτα από τον εαυτό μας

Οι περισσότερες γυναίκες, ειδικά αν είναι μητέρες, νιώθουν ενοχές να βάλουν κάποιες φορές τον εαυτό τους πρώτο, διαφορετικά πιστεύουν ότι δεν αξιζουν το φωτοστέφανο. Ωστόσο, αν οι ίδιες δεν δείξουν στον εαυτό τους την αγάπη άνευ όρων και την πλήρη αποδοχή, το ίδιο δεν θα κάνει και για τον εαυτό του το παιδί τους. Το πραγματικό νόημα της ζωής, είναι να χαιρόμαστε, να αγαπάμε και να απολαμβάνουμε τη ζωή. 

Η φροντίδα του εαυτού μας, αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας

Όταν θα ξεκινήσεις να αγαπάς τον εαυτό σου για αυτό που πραγματικά είσαι, χωρίς τους τίτλους και τα κατορθωματά σου, τότε θα καταφέρεις να χτίσεις μια ουσιαστική σχέση αυτοεκτίμησης. Η φροντίδα του εαυτού μας, μας βοηθα στο χτίσιμο της αυτοπεροιθησης καθώς στέλνουμε το ασυνείδητο μήνυμα στον εαυτό μας ότι είμαστε κάτι που αξίζει τη φροντίδα, την προσοχή και την αγάπη. 

Σε βοηθά να χτίζεις υγιή όρια

Όσοι φροντίζουν τον εαυτό τους, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν και θέτουν υγιή όρια σε σχέση με όσα δεν θέλουν,καθώς έχουν ξεκάθαρη εικόνα του τί θέλουν πραγματικα και τί όχι. Όταν βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα, αυτόματα δείχνεις και στους άλλους ότι πρέπει να σέβονται κάποια όρια όσον αφορά στον τρόπο που σου συμπεριφέρονται μέχρι το πόσο θα σε απασχολήσουν για κάποιο ζητημα.

Σε βοηθά να συγκρατήσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα

Όσοι φροντίζουν τον εαυτό τους και του δίνουν χρόνο, έχει παρατηρηθεί ότι μπορουν πιο εύκολα να χειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να τα συγκρατήσουν σε περιπτώσεις που νιώθουν θυμό ή λύπη.

shares