Οκ, έπαθες έγκαυμα από τον ήλιο. Και τώρα τί;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγεις το ηλιακό έγκαυμα και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν φοράς αντηλιακό το οποίο θα ανανεώνεις συχνά, αν κάθεσαι στη σκιά και αν φοράς προστατευτικά ρούχα και αξεσουάρ.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αλλοιώσει το DNA των κυττάρων μας καθώς οι ακτίνες του ήλιου προκαλούν κυτταρική γήρανση είτε προέρχονται απευθείας από αυτόν είτε από τεχνικές πηγές όπως λάμπες μαυρίσματος.

Ωστόσο επειδή είμαστε άνθρωποι και δεν είναι απίθανο κάποιες φορές να ξεχαστείς, το ηλιακό έγκαυμα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Δες παρακάτω τί πρέπει να κάνεις μόλις αντιληφθείς ότι κινδυνεύεις από ηλιακό έγκαυμα.

Δες τα καλύτερα αντηλιακά προσώπου για το 2019

1. Μείνε μακριά από τον ήλιο

Οι επιδράσεις στην επιδερμίδα από το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι αμέσως αντιληπτές και έτσι οι περισσότεροι ενώ έχουν “καεί”, παραμένουν στον ήλιο χωρίς να καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει. Το έγκαυμα χρειάζεται περίπου 7 ημέρες επούλωσης, επομένως αν αρχίσεις και νιώθεις την επιδερμίδα σου να σε τραβάει ή να πονάει ελαφρώς, μείνε οπωσδήποτε μακριά από τον ήλιο. Μετά από το πρώτο δίωρο θα αρχίσει να εμφανίζεται η πραγματική εικόνα του εγκαύματος.  

2. Μη χρησιμοποιείς προϊόντα peeling και lotions σώματος

Όσο το έγκαυμα αρχίζει και ξεφλουδίζει, πιθανότατα να θέλεις να αφαιρέσεις τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου, όμως οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη το κάνεις γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος της εμφάνισης μολύνσεων. Άφησε την επιδερμίδα σου να κάνει την απολέπισή της με φυσικό τρόπο και στο χρόνο της. Επιπλέον μη χρησιμοποιείς τις ενυδατικές λοσιόν που χρησιμοποιούσες ως τώρα καθώς οι περισσότερες έχουν διάφορα χημικά που θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα aftersun που θα βελτιώσουν θεαματικά την κατάσταση με την ειδική τους σύνθεση. 

Δες εδώ τα καλύτερα aftersun για φέτος

3.Μείνε μακριά από πολύ ζεστά ντους

Το ζεστό νερό κάνει χειρότερα τα πράγματα όσον αφορά στο έγκαυμα της επιδερμίδας, καθώς ξηραίνει το δέρμα αφαιρώντας του τα φυσικά λιπίδιά του και επίσης διαστέλλει τα αγγεία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο κύκλος επούλωσης του εγκαύματος. Αυτό, κάνει το έγκαυμα να κρατήσει περισσότερο. Αντιθέτως θα σε βοηθήσουν πολύ τα χλιαρά ντους, αλλά μη τρίψεις την επιδερμίδα σου με την πετσέτα, ακούμπησέ τη ταμποναριστά πάνω στο δέρμα.

4. Προσπάθησε να μην ιδρώνεις 

Ο ιδρώτας, καθώς περιέχει άλατα, μπορεί να ερεθίσει ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα, επομένως μείνε μακριά από δραστηριότητες που θα σου προκαλέσουν πολύ ιδρώτα, όπως η γυμναστική ή να βγαίνεις έξω τις ώρες που έχει πολύ ζέστη. Παρέμεινε στη δροσιά του κλιματιστικού όσο μπορείς περισσότερο και πίνε πολλά υγρά. 

shares