Η κακιά δίδυμη αδερφή του θυμού είναι η περιφρόνηση

kakia didumi aderfi thumou perifronisi

Ο θυμός δεν είναι μια μορφή ασέβειας, είναι απλώς ένα συναίσθημα που δημιουργείται όταν κάτι μας ενοχλεί ή μας κάνει να νιώθουμε ότι απειλούμαστε.

Όταν ορισμένες συμπεριφορές εκδηλώνονται σε κατάσταση θυμού, δείχνουν πράγματι έλλειψη σεβασμού- αλλά τότε το πρόβλημα είναι οι συμπεριφορές, όχι ο θυμός.

Ασχέτως του τί μάθατε για το θυμό μεγαλώνοντας, είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση που σας βοηθά να συγκεντρώσετε την ενέργεια που χρειάζεστε για τη λύση ενός προβλήματος. Το σημαντικό είναι να παραδεχτείτε το θυμό σας και να αρχίσετε να ψάχνετε λύσεις του προβλήματος.

Εκφράστε το θυμό σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραδεχτείτε το θυμό σας και να αντιδράσετε χωρίς να πείτε ή να κάνετε πράγματα που θα πληγώσουν τους άλλους. Όσοι ψυχίατροι και ψυχολόγοι ασχολούνται με την οικογενειακή επικοινωνία τονίζουν συχνά τη σπουδαιότητα της χρήσης του πρωτοπροσώπου μηνύματος για το σκοπό αυτό. Ένα πρωτοπρόσωπο μήνυμα εστιάζεται στα συναισθήματα που σας έχουν δημιουργήσει οι πράξεις κάποιου άλλου. Η χρησιμοποίηση των πρωτοπρόσωπων μηνυμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της επιθετικότητας και των φιλονικιών. 

Για πολλούς ανθρώπους, το πρόβλημα σε μια σχέση δεν είναι ο θυμός αλλά η κακιά δίδυμη αδερφή του, η περιφρόνηση. Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταδείξει ότι ο θυμός και η διαφωνία υπάρχουν ακόμα και στις οικογένειες όπου σέβονται ο ένας τον άλλο. Αυτό που καταστρέφει πραγματικά τους οικογενειακούς δεσμούς είναι η περιφρόνηση- οι υβριστικές εκφράσεις, η καταφρόνια, η παγωμένη σιωπή, το μίσος. Στη δυτική κουλτούρα, η περιφρόνηση και ο θυμός συχνά περιπλέκονται. Πολλοί από εμάς, όποτε οι γονείς μας θύμωναν μαζί μας, νιώθαμε την καταφρόνησή τους: διαισθανόμασταν ότι δεν μας συμπαθούσαν πια ή ότι είδαν κάποιο ελάττωμα πάνω μας. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση γεννά την τελειομανία. Αν και μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να ξεχωρίσετε το θυμό από την περιφρόνηση, μπορεί να γίνει. Η χρήση πρωτοπρόσωπων μηνυμάτων βοηθά, επειδή ακριβώς αποφεύγονται οι κατηγορίες.

Η αποχή από τις μάχες για τον έλεγχο δεν σημαίνει ότι δεν θα θυμώσετε ποτέ: σημαίνει πως αντιλαμβάνεστε ότι η πάλη για την επικράτηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει και ότι ο θυμός έχει γίνει μια χρόνια κατάσταση, οπότε είναι καιρός να υποχωρήσετε.

Έμαθα ότι το να είσαι ευγενικός είναι πιο σημαντικό από το να έχεις δίκιο. Andy Rooney

Απόσματα από το βιβλίο του Thomas S. Greenspon, “Μήπως πάσχετε από τελειομανία;” εκδόσεις Φυτράκη. 

shares