Καραντίνα diet: Άσε τα συναισθήματα σου κάτω από το τραπέζι

karantina diet

Η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεί έναν είδους εθισμό, είναι το ξέσπασμα που κάνει το άτομο στο φαγητό, πολλές φορές χωρίς να πεινάει. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή είναι πιεσμένο ψυχολογικά είτε επειδή είναι φορτισμένο αρνητικά, καταναλώνοντας έτσι ποσότητες φαγητού σαν να μην υπάρχει αύριο. Στις περιπτώσεις που υπάρχει γενικευμένη αναταραχή όπως τώρα στην περίοδο της καραντίνας, το φαινόμενο μπορει να είναι ακόμη πιο έντονο. 

Αρκετοί άνθρωποι για να αποφύγουν προστριβες, όσο αδικημένοι και να αισθάνονται από μια κατάταση, καταπίνουν το συναίσθημα τους και το διοχετεύουν στο φαγητό, κάτι το οποίο με το καιρό υιοθετείται ως συνήθεια.

Σε άλλα άτομα πάλι το φαγητό καλύπτει την αίσθηση έλλειψης αγάπης, τη μοναξιά και τις ανασφάλειες. 

Ο φαύλος κύκλος της συναισθηματικής υπερφαγίας χαρακτηρίζεται αρχικά από μια δυσκολία στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, των αναγκών και των θέλω του ατόμου.

Συνεπώς, όταν το άτομο νιώθει μοναξιά, ελλειψη αγαπης ή ενδιαφέροντος, συντροφικότητας ή και ακόμα μια συνεχή ψυχολογική στέρηση, προσπαθει να αισθανθεί καλύτερα καταφεύγοντας σε φαγητό, γλυκά ή οτιδήποτε μπορεί να δώσει μια άλλη γεύση στη ζωή του αναζητώντας μια γλυκιά γεύση σε γλυκό ή εναλλαγή γεύσεων αλμυρό γλυκό. Όλο αυτό αποτελεί ένα ασυνείδητο είδος φυγής από τη δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν.

Στη συνέχεια τα αρνητικά συναισθήματα επιστρέφουν εντονότερα και έτσι το άτομο μπορεί να εκδηλώσει πολύ άγχος, απογοήτευση, νεύρα, ντροπή ακόμη και μίσος προς τον εαυτό του, επειδή για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και κατέφυγε στο φαγητό για παρηγοριά. 

Όμως για όλα υπάρχουν λύσεις! Ειδικά αυτή την περίοδο που είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε στην κατανάλωση του φαγητού, ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο είναι το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο, το ίδιο το άτομο ασκεί έλεγχο στον εαυτό του καθώς ξέρει ότι πρόκειται να καταγράψει ό,τι καταναλώσει και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά από το να ενδώσει σε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικο εργαλειο όμως είναι αρχικά η πίστη στον εαυτό μας ότι θα τα καταφερουμε και η δύναμη της λογικής παράλληλα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Ειδικά αυτή την περίοδο, για να μπορέσουμε έστω να διατηρήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον έλεγχο του βάρους μας, καλό είναι να αφήνουμε τα συναισθήματά μας κατω από το τραπεζι τη στιγμή του γεύματος και να απολαμβάνουμε αργα το φαγητὀ μας.

Πελαγίδου Μαρι-Σόφη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.sofidiet.gr

shares