Η επιδερμίδα με αίσθηση ότι “τραβάει” δεν είναι κάτι σπάνιο. Ωστόσο κάποιες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν η επιδερμίδα είναι ξηρή ή αφυδατωμένη και έτσι καταλήγουμε να την περιποιούμαστε με λάθος τρόπο.

Η ξηρή επιδερμίδα αφορά στον τύπο της ενώ η αφυδατωμένη επιδερμίδα έχει προκληθεί από δική μας αμέλεια ή τη χρήση μη κατάλληλων προϊόντων. Η ξηρή επιδερμίδα δεν έχει από του φυσικού της τόσο ισχυρή παρουσία των υδρολιπιδίων όσο άλλοι τύποι επιδερμίδας ενώ η αφυδατωμένη έχει λιγότερο νερό από όσο θα έπρεπε, τα λιπίδια της επιδερμίδας μας όμως βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αυτή η διαφορά είναι αισθητή στην όψη της επιδερμίδας μας που στις περιπτώσεις της αφυδάτωσης δείχνει θαμπή και η υφή της είναι σκληρή.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αφυδάτωση της επιδερμίδας είναι μια κατάσταση η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, το νερό της περιοχής μας αλλά και το πόσο συχνά εκτίθεται η επιδερμίδα μας στον ξηρό αέρα των κλιματιστικών.

Ενώ για την περιποίηση της ξηρής επιδερμίδας αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα προϊόντα, για τη φροντίδα της αφυδατωμένης επιδερμίδας χρειάζεται λίγη φροντίδα παραπάνω, όπως για παράδειγμα η ενυδάτωση του οργανισμού πίνοντας συχνά νερό, οι τροφές που καταναλώνεις που πρέπει να περιέχουν φρούτα αλλά και να σταματήσεις να πλένεις το πρόσωπό σου με πολύ ζεστό νερό.