Μήπως δεν μπορείς να αδυνατίσεις; Τότε ίσως δεν κοιμάσαι σωστά

Διατροφή, γυμναστήριο, αρκετό νερό: όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση μιας όμορφης σιλουέτας και ενός υγιούς οργανισμού. Όμως από τη λίστα λείπει κάτι εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο συμβαίνει κάθε μέρα ή μάλλον… νύχτα: ο σωστός ύπνος. 

Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός όσο το φαγητό και το οξυγόνο μας σύμφωνα με την σύμβουλο ύπνου N. Rothstein. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όρεξή μας και τις ορμόνες που συνδέονται με αυτή, προκαλώντας πολλές φορές την αύξηση του βάρους μας. Ωστόσο ο ύπνος δεν έχει να κάνει τόσο με τις ώρες που κοιμόμαστε αλλά και με την ποιότητά του. 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί μετά από ξενύχτι, τείνουμε να κάνουμε κακή διατροφή την επόμενη ημέρα; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό και αφορά στις ορμόνες μας. Η πείνα μας ελέγχεται από δύο ορμόνες, τη γκρελίνη και τη λεπτίνη οι οποίες ρυθμίζουν την πείνα μας. Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, η γκρελίνη αυξάνεται με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο επιθυμώντας κυρίως υδατάνθρακες. Παράλληλα αυξάνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης με αποτέλεσμα να δίνεται σήμα στον εγκέφαλο ότι δεν διαθέτουμε αρκετή ενέργεια (εφόσον δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά) και έτσι πεινάμε περισσότερο για να καλύψουμε την έλλειψη ενέργειας από τον ύπνο. 

Επιπλέον η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, προκαλώντας αύξηση του λίπους στον οργανισμό μας. Αυτό, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, αυξάνει ακόμη περισσότερο την όρεξη καθώς οι διαδικασία της πέψης απελευθερώνει μικρές ποσότητες σεροτονίνης στον οργανισμό μας. 

Το να μπει ο καλός ύπνος σε προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας είναι ζωτικής σημασία για τον οργανισμό μας. Κρατώντας σταθερές ώρες που πηγαίνουμε για ύπνο και που ξυπνάμε βοηθά τον κιρκάδιο ρυθμό μας, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός μας, της όρεξής μας, το μεταβολισμό μας, ακόμη και για την ερωτική μας ζωή. 

Αυτό μπορούμε να τον πετύχουμε αφήνοντας στην άκρη το κινητό μας περίπου 1 ώρα πριν πέσουμε για ύπνο καθώς το blue light από τις οθόνες επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο μας. Άλλοι τρόποι για να χαλαρώσουμε πριν τον ύπνο είναι η χρήση αιθέριου έλαιου λεβάντας και ο διαλογισμός.

 

shares