Πότε πετάμε τα προϊόντα περιποίησης ;

pote petame ta proionta peripoihshs

Πολλά πράγματα που καταναλώνουμε ή χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν ημερομηνία λήξης. Τις περισσότερες φορές την ακολουθούμε ευλαβικά, όταν πρόκειται για ένα κουτί γάλα για παράδειγμα. Δεν κάνουμε το ίδιο όμως όταν πρόκειται για τα καλλυντικά μας. Γιατί δεν είμαστε συνεπείς σχετικά με το πότε πετάμε τα προϊόντα περιποίησης ;

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή δυσκολευόμαστε να τα αποχωριστούμε αλλά και επειδή πολλές φορές απλώς δεν γνωρίζουμε το πότε πρέπει να τα αντικασταστήσουμε. Το ελάχιστο που μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιήσεις ένα ληγμένο προϊόν είναι να έχει χάσει απλώς τις ιδιότητές του. Το χειρότερο σενάριο (και είναι πέρα για πέρα αληθινό) είναι να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς. Δες παρακάτω πότε πετάμε τα προϊόντα περιποίησης . 

Τί είναι το PAO; 

Τα αρχικά PAO σημαίνουν Period After Opening, δηλαδή Χρόνος Μετά το Άνοιγμα. Αυτό συνήθως είναι ένα σύμβολο με έναν αριθμό μέσα και το γράμμα Μ. Τα πιο συνηθισμένα είναι το 6Μ και το 12Μ, δηλαδή 6 μήνες και 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι χημικοί στο εργαστήριο που δημιουργήθηκε, υπαγορεύουν ότι το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί 6 ή 12 ή x μήνες μετά το άνοιγμα. Όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θυμάσαι το πότε το άνοιξες. 

Ημερομηνία λήξης 

Για κάποια άλλα προϊόντα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Τα αντηλιακά για παράδειγμα ή τα οργανικά προϊόντα αναγράφουν συνήθως ημερομηνία λήξης στον πάτο τους ή στο καπάκι. 

Αν το προϊόν σου δεν αναγράφει PAO και η ημερομηνία λήξης έχει σβηστεί, τότε μπορείς να έχεις μια γενική ιδέα έχοντας υπόψη τα παρακάτω. 

Ενυδατικές κρέμες

Καθώς συνήθως οι ενυδατικές κρέμες βρίσκονται σε βαζάκια, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς τα δάχτυλά σου για να πάρεις την ποσότητα προϊόντος που θέλεις, είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Οτιδήποτε εφαρμόζεται στην περιοχή των ματιών θα πρέπει να πετιέται μετά από 6 μήνες. Όσον αφορά στο υπόλοιπο πρόσωπο μπορείς να το χρησιμοποιείς ως και 8 μήνες. 

Πώς να βρεις το σωστό τύπο της επιδερμίδας σου; 

Αντηλιακά προσώπου και σώματος

Αν δεν είσαι από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντηλιακό προσώπου όλο το χρόνο (αν και θα έπρεπε), τότε το αντηλιακό θα πρέπει να αλλάζει κάθε 12 μήνες. 

Προϊόντα με βάση το νερό 

Το υδάτινο περιβάλλον είναι εξαιρετικό για την ανάπτυξη των μικροβίων. Προϊόντα με βάση το νερό και κυρίως καθαριστικά προσώπου, θα πρέπει να αντικαθιστώνται μετά από 3 μήνες. Στην περίπτωση που το καθαριστικό περιέχει συστατικά με αντιμικροβιακή δράση όπως το σαλικυλικό οξύ, τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν λίγο παραπάνω. 

Ακολούθησέ με στο Instagram εδώ 

Ελαιώδη προϊόντα

Καθαριστικά και σέρουμ προσώπου με βάση έλαια, μπορούν να διατηρηθούν αρκετά περισσότερο καθώς τα μικρόβια το σιχαίνονται. Συνήθως καταλαβαίνουμε αν ένα προϊόν τέτοιου τύπου έχει χαλάσει, με βάση την αλλαγή στην υφή και το άρωμά του.

Tώρα που ξέρεις πότε πετάμε τα προϊόντα περιποίησης, δεν έχεις καμία δικαιολογία, ναι; 

shares