Skin Fasting: Πώς απέκτησα τέλεια επιδερμίδα σε 3 μέρες με αυτή την απλή τεχνική

skin fasting

Γνωρίζω πολύ καλά τα τελετουργικά της κορεάτικης ομορφιάς και μέχρι πρότινος τα εφάρμοζα καθημερινά στην επιδερμίδα μου. Τα πολλαπλά βήματα περιποίησης και φροντίδας της επιδερμίδας άλλωστε έχουν αμέτρητα οφέλη όπως έχεις διαβάσει σε αρκετά προηγούμενα άρθρα.

Η αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα περιποίησης από μόνα τους (ακόμη και αν είναι τα καλύτερα) δεν είναι αρκετά ώστε να σου χαρίσουν την τέλεια επιδερμίδα. Η απόκτηση της τέλειας επιδερμίδας είναι ένας συνδυασμός διαφορων παραγόντων, όπως η αποφυγή βλαβερών συνηθειών, ο επαρκής ύπνος, σωστή διατροφή, συμπληρώματα κ.τ.λ.

Πρόσφατα όμως ανακάλυψα ότι είναι και κάτι ακόμη…

Δες εδώ όλα όσα ευχόμουν να γνώριζα πριν πειράξω τα χείλη μου

Περίπου 2 μήνες πριν, άρχισα να νιώθω το δέρμα μου “κουρασμένο”. Ενώ το φρόντιζα επιμελώς καθημερινά και ακολουθούσα όλα τα βήματα της σωστής περιποίησης, κοιμόμουν επαρκώς, έπινα 3 λίτρα νερό τη μέρα, ξαφνικά η επιδερμίδα μου άρχισε να αρνείται να συνεργαστεί. Γνωρίζοντας πώς δεν επρόκειτο για κάποια ορμονική διαταραχή επισκέφθηκα τη δερματολόγο για ένα βαθύ καθαρισμό.

Πράγματι η επιδερμίδα μου έδειχνε πολύ φωτεινή και καθαρή, όμως μετά από λίγες ημέρες αισθανόμουν ξανά το δέρμα μου τραχύ και λιπαρό ταυτόχρονα, θαμπό, κουρασμένο, ταλαιπωρημένο.

Τότε ήταν που πήρα απόφαση μετά από πολλή σκέψη, να μη βάλω τίποτα απολύτως στην επιδερμίδα μου για δυο τρεις ημέρες ώστε να δω πώς θα αντιδράσει και γιατί με “τιμωρεί” ενώ την περιποιούμαι τόσο πολύ. Φυσικά και καθάριζα την επιδερμίδα μου αλλά με ένα πολύ ελαφρύ καθαριστικό σε μορφή αφρού ώστε να μην επηρεάσει τα φυσικά λιπίδια της επιφάνειάς της και δεν χρησιμοποίησα τίποτα άλλο. Το πρώτο 24ωρο αισθανόμουν την επιδερμίδα μου να με τραβάει ελαφρώς, η αίσθηση όμως υποχώρησε πολύ σύντομα.

Τη δεύτερη μέρα έγινε κάτι εντελώς παράδοξο. Εκεί που θα περίμενε κανείς ότι η επιδερμίδα θα έδειχνε κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το δέρμα μου έδειχνε πιο ενυδατωμένο και απαλό από ποτέ, ενώ την τρίτη ημέρα η επιδερμίδα μου ακτινοβολούσε.

Την τέταρτη ημέρα χρησιμοποίησα ξανά τα προϊὄντα περιποίησης, τα οποία η επιδερμίδα μου δέχτηκε με “χαρά” κάνοντας το αποτέλεσμα ακόμη πιο λαμπερό και λείο.

Βρέθηκα να αναρωτιέμαι “Τί στο καλό έγινε τώρα” και άρχισα να ψάχνω μανιωδώς πληροφορίες. Ξαφνικά θυμήθηκα ότι το ίδιο ακριβώς μου είχε συμβεί το καλοκαίρι, όταν φεύγοντας για μια εβδομάδα διακοπές αποφάσισα να κάνω διάλειμμα από τα πάντα, ακόμη και από το skincare (αλλά ποτέ από το αντηλιακό). 

Skin Fasting

Το Skin Fasting είναι ένα “νέο” skincare trend που μεταμορφώνει την επιδερμίδα σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις ένα skincare break από την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου, μια με δύο φορές την εβδομάδα.

Ουσιαστικά, για μια με δύο συνεχόμενες ημέρες, δεν εφαρμόζεις τίποτα απολύτως από προϊόντα περιποίησης στην επιδερμίδα σου, παρά μόνο ένα ήπιο καθαριστικό που θα απομακρύνει ρύπους και υπολείμματα μακιγιάζ και ένα φυσικό τόνερ όπως ροδόνερο αν η επιδερμίδα σου είναι πολύ ξηρή. Μόλις περάσουν οι μέρες, αρχίζεις ξανά κανονικά την περιποίησή σου ως συνήθως, μέχρι να φτάσει πάλι η μέρα να κάνεις αυτό το διάλειμμα. 

Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η τακτική, επιτρέπει στην επιδερμίδα να αναπνεύσει. Ο βασικός ρόλος της επιδερμίδας μας είναι να μας προστατεύει από τους εξωτερικούς παράγοντες, την ηλιακή ακτινοβολία και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας. Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας, δεν λαμβάνει οξυγόνο από το αίμα αλλά από την ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μικρή αποχή από τα προϊόντα περιποίησης βοηθά στην αποτοξίνωση της επιδερμίδας και την καλύτερη ανάπλασή της. Η επιδερμίδα, χωρίς τα προϊόντα περιποίησης, αναγκάζεται να “δουλέψει” τους φυσικούς μηχανισμούς της που βρίσκονται σε αδράνεια όσο λαμβάνει έτοιμα συστατικά από τα προϊόντα και σταματάει να τεμπελιάζει. Ρυθμίζεται η φυσική της λιπαρότητα ώστε να ενυδατώσει το δέρμα και συνεργάζεται καλύτερα με τα προϊόντα όταν αυτά αρχίσουν να εφαρμόζονται ξανά.

Το Skin Fasting άλλαξε την επιδερμίδα μου από την πρώτη εφαρμογή του και πλέον το εφαρμόζω 1 φορά την εβδομάδα ή ανά 10 ημέρες. Το δέρμα μου έγινε πιο λαμπερό, υγιές, απαλό και ενυδατωμένο. 

Καθώς η κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική, προσάρμοσε το skin fasting στις δικές σου ανάγκες. 

 

shares