5 tips που με βοήθησαν να είμαι πιο χαρούμενη και αισιόδοξη κάθε μέρα

tips pou me ekanan xaroumeni kai pio aisiodoksi

Υπάρχουν ημέρες στη ζωή μας που νιώθουμε τα πάντα καταπληκτικά και αισθανόμαστε άπειρα ευγνώμων για όσα μας συμβαίνουν και υπάρχουν εκείνες οι μέρες που βρισκόμαστε σε μια σκοτεινή συναισθηματική τρύπα με το φως στην άκρη του τούνελ να αχνοφαίνεται. Οκ συμβαίνει. Όλοι έχουμε κακές ημέρες, δεν εξαρτώνται όλα από εμάς άλλωστε. Αυτό που εξαρτάται σίγουρα όμως από εμάς είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις που βιώνουμε και αν θα επιλέξουμε να παραμείνουμε σταθεροί στα θετικά μας “πιστεύω” εκεί που όλα δείχνουν να καταρρέουν. 

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να λέμε στον εαυτό μας συνέχεια να είναι θετικός, πιστεύοντας ότι αυτό θα αλλάξει τα συναισθήματά μας με ένα μαγικό τρόπο. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι αφού έτσι κουκουλώνουμε απλώς την αρνητική κατάσταση και στο τέλος καταλήγουμε να αισθανόμαστε εξαντλημένοι και ανύμποροι να βιώσουμε ένα θετικό συναίσθημα. Η θετική σκέψη δεν προέρχεται μαγικά, λέγοντας σε μια στιγμή πανικού στον εαυτό μας “σκέψου θετικά, σκέψου θετικά”, αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών καθημερινών πράξεων που μας βοηθούν να εξασκήσουμε την αισιοδοξία μας και να την εντάξουμε ως κάτι μόνιμο και απολύτως φυσιολογικό στον τρόπο σκέψης μας. 

Δες εδώ ένα Αγιουρβεδικό tip που με βοήθησε στην απώλεια βάρους

Οι παρακάτω τακτικές, τις οποίες εφαρμόζω καθημερινά, με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό να στρέψω τον τρόπο σκέψης μου προς μια κατεύθυνση που με οφελεί περισσότερο και να είμαι πιο αισιόδοξη και χαρούμενη. 

1.Ξεκίνα την κάθε σου ημέρα με μια πράξη ευγνωμοσύνης

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, είναι η μεγαλύτερη αλήθεια για να επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρυνθεί από τις αρνητικές σκέψεις. Πριν καν σηκωθώ από το κρεβάτι μου, το πρώτο πράγμα που κάνω κάθε πρωί, είναι να βρω τουλάχιστον τρεις λόγους για να νιώσω ευγνώμων. Δεν εννοώ αποκλειστικά με την πνευματική έννοια του ζητήματος, όπως για παράδειγμα την υγεία μας, αλλά οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πραγματικά ευγνώμων και χαρούμενη. Μπορεί αυτό να αφορά ακόμη και μια νέα αγορά που έκανες και για την οποία αισθάνεσαι ευγνώμων που είχες τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσεις και να αποκτήσεις αυτό που ήθελες. Μπες για λίγο μέσα στο συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, παρέμεινε εκεί για λίγα λεπτά, βίωσέ το να περνά από τις σκέψεις σου σε όλο το σώμα σου μέχρι να νιώσεις το στομάχι σου να πεταρίζει από ικανοποίηση και μόλις έκανες την πιο πανίσχυρη τακτική θετικής σκέψης. 

2. Κάνε μάντρα τους στόχους σου

Τα μάντρα είναι συλλαβές ή λέξεις στα σανκριτικά, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν ψυχολογική και πνευματική επίδραση σε όσους τα ακούν ή τα προφέρουν. Αυτό έχει μια λογική βάση, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συγκεκριμένοι ήχοι και δονήσεις επιδρούν άμεσα στην ψυχολογία μας. Το πιο παλαιό μάντρα χρονολογείται 3000 χρόνια πριν με προέλευση από την Ινδία πριν και πλέον τα βρίσκουμε σε διάφορες σχολές Ινδουισμού και Βουδισμού, ακόμη και στην Κινεζική παράδοση. Τα μάντρα υπάρχουν ακόμη και στις ρίζες του χριστιανισμού, όπως και του ταοϊσμού. Το πιο γνωστό είναι η λέξη “Ομ” που συμβολίζει το όλον.

3.Κάνε τη θετική σκέψη προτεραιότητα

Πως μπορούμε να κάνουμε τη σκέψη μας πιο αισιόδοξη; Κάνοντας τη θετική σκέψη προτεραιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάνω από όλα αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν συμβαίνει απλώς σε εμάς όντας παθητικοί παρατηρητές αλλά συμβαίνει ΓΙΑ εμάς. Όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας είναι ένα δώρο από το οποίο είτε θα μάθουμε και θα αυξήσουμε την εμπειρία μας στη ζωή είτε θα το απολαύσουμε. Αυτή η αλλαγή οπτικής, μπορεί να έχει δυνατή επίδραση στον ψυχισμό σου και να σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι ότι οι καταστάσεις δεν χωρίζονται όλες σε καλές ή κακές αλλά είναι όλες ωφέλιμες για την εξέλιξη του εαυτού σου. Έτσι θα είσαι πάντα μα πάντα κερδισμένη σε κάθε περίσταση. 

4.Αποταμίευσε το χρόνο σου καλύτερα και από τα χρήματά σου

Να είσαι πολύ προσεκτική σχετικά με τους ανθρώπους που επιλέγεις να περάσεις το χρόνο σου. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που επικυρώνεται από την επιστήμη. Βρες ανθρώπους που σε εμπνέουν να γίνεις καλύτερη, που ανεβάζουν τη διάθεσή σου και που σου βγάζουν τον καλύτερό σου εαυτό. Αν μετά από μια συνάντηση (ακόμη και με την κολλητή σου), αισθάνεσαι εξουθενωμένη συναισθηματικά ή νιώθεις χειρότερα για τον εαυτό σου, τότε μπορεί να μη φταις εσύ, αλλά ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει. Ο τρόπος που επιλέγουμε να περάσουμε το χρόνο μας αντανακλά τις προτεραιότητές μας. Αν η προτεραιότητά σου είναι ένας θετικότερος τρόπος σκέψης και ζωής, τότε επέλεξε ανθρώπους που σου προκαλούν όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό σου. Τόσο απλό. 

5.Μη κρίνεις τις σκέψεις σου

Όποιο και αν είναι το συναίσθημά σου αυτή τη στιγμή, σταμάτα αμέσως να το κρίνεις. Έχουμε μια συνήθεια από μικροί, να κατηγοριοποιούμε τα συναισθήματά μας σε “καλά” και “κακά”. Αυτό όμως δεν μας βοηθά πάντα, γιατί έχουμε μάθει από το οικογενειακό μας περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρο ότι τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε αμέσως με κάτι θετικό γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα σημαίνει κάτι κακό. Όμως δεν είναι έτσι. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι ο δάσκαλός μας. Δες αντικειμενικά τις σκέψεις σου χωρίς να τις κρίνεις. Μη κρίνεις τον εαυτό σου που νιώθει ζήλια ή μειονεκτικά ή θυμό. Απλά αποδέξου ότι έτσι αισθάνεσαι τη δεδομένη στιγμή. Έπειτα, προσπάθησε να ανακαλύψεις το λόγο που νιώθεις έτσι, χωρίς πάλι να κρίνεις τον εαυτό σου για αυτό. Τον βρήκες το λόγο; Μπορείς να κάνεις κάτι για να μαλακώσεις αυτό το συναίσθημα που σου προκαλεί; ΚΑΝΤΟ. 

Όποιος και αν είναι ο λόγος, αποδέξου τον, αγκάλιασε αυτό το κομμάτι του εαυτού σου με τις σκέψεις σου και σιγά σιγά απελευθέρωσέ το. Η θετική σκέψη ξεκινά με το να είμαστε πάνω από όλα θετικοί με τον εαυτό μας, να δεχτούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε τέλειοι και αυτό είναι οκ γιατί είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: γαμάτοι. 

shares