5 βήματα που θα σε βοηθήσουν στο ταξίδι της αυτοφροντίδας σου

5 vimata autofrontida

Όταν πηγαίναμε σχολείο, είχαμε πάντα δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα το μάθημα της γυμναστικής. Δεν είχαμε όμως, ποτέ, ούτε ένα μάθημα που να μας εξηγεί γιατί αξίζει να γυμναζόμαστε. Κανείς, δεν μας έμαθε ποτέ την αξία της αυτοφροντίδας· κάναμε γυμναστική γιατί πολύ απλά έπρεπε.

Δεν παρακολουθήσαμε ποτέ κάποιο μάθημα που να μας εξηγεί την σημαντικότητα του να βρίσκουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό και τον ψυχισμό μας. Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση πως το να ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για εμάς, είναι κάπως… εγωιστικό. Λες και δεν αξίζουμε εκείνα τα λίγα λεπτά παραπάνω στο κρεβάτι ή εκείνη την μία ώρα παρακολουθώντας το αγαπημένο μας μάθημα χορού για παράδειγμα.

Εν ολίγοις, μεγαλώσαμε σε μία κοινωνία που ποτέ δεν εξηγούσε γιατί αλλά επέμενε στα πρέπει, δεν επικεντρώθηκε ποτέ στο είναι μα στο φαίνεσθε.

Δεν είναι ποτέ αργά όμως, να μάθουμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας  όπως του αξίζει.

Ο τρόπος που σου συμπεριφέρεσαι έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο σε εσένα όσο και τους γύρω σου. Είναι ακριβώς όπως και στο αεροπλάνο. Οι αεροσυνοδοί, συστήνουν πως σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει να βάλεις πρώτα την δική σου μάσκα και έπειτα να βοηθήσεις τους άλλους που το χρειάζονται. Εάν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου, πως θα μπορέσεις να φροντίσεις τους υπόλοιπους;

Σχεδόν κάθε νέα αρχή, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη και σίγουρα θα υπάρξουν φορές που θα σκεφτείς να τα παρατήσεις. ‘Όμως τότε είναι που θα πρέπει να επιβληθείς στον εαυτό σου και να του προσφέρεις εκείνα που του αξίζουν έτσι ώστε να ανοίξεις εσύ τον δρόμο και να δώσεις εσύ το παράδειγμα για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας.

Πέντε μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν στο ταξίδι της αυτοφροντίδας σου

Δημιούργησε χώρο

Εάν έχεις την δυνατότητα να έχεις έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι σου όπως για παράδειγμα ένα δωμάτιο, φρόντισε να ενημερώσεις τον κόσμο που σε περιβάλει έτσι ώστε όταν το χρειάζεσαι, να μπορείς σε αυτό το δωμάτιο να απομονώνεσαι για λίγο αναπόσπαστη έτσι ώστε να κάνεις εκείνα που σε ευχαριστούν. Μουσική, χορός, ζωγραφική κ.α. Εάν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς να δημιουργήσεις τον εβδομαδιαίο «χώρο» σου. Ένα απόγευμα για παράδειγμα, όπου θα μπορείς να απολαύσεις ένα ζεστό μπάνιο με την ησυχία σου παρέα με μερικά αναμμένα κεριά και χαλαρωτική μουσική  ή λίγος χρόνος για να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο στο κρεβάτι.

Διαλογίσου

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη διαλογισμού εκεί έξω και κανένα από αυτά δεν έχει κανόνες. Το κύριο συστατικό του διαλογισμού είναι η ελευθερία. Το να αφιερώνεις μερικά λεπτά την ημέρα, στην πλήρη ησυχία και στην απόλυτη συγκέντρωση σε εσένα, στις σκέψεις και στις αναπνοές σου έχει αμέτρητα οφέλη.

Φρόντισε το σώμα σου

Γυμνάσου γιατί αγαπάς το σώμα σου και όχι γιατί το μισείς. Δεν χρειάζεται όλοι να κάνουμε έντονα προγράμματα  γυμναστικής έτσι ώστε να φαινόμαστε γραμμωμένοι με υπέροχα κορμιά. Αυτό που έχει σημασία, είναι πάνω από όλα να αγαπάς αυτό που κάνεις. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Κάνε διατάσεις, τρέξε, χόρεψε, κάνε yoga, κάποια πολεμική τέχνη, περπάτα. Κάνε, ότι σε κάνει να νιώθεις όμορφα.

Διάβασε ένα βιβλίο

Το ίντερνετ και τα media μπορούν αρκετές φορές, -όσο χρήσιμα και να είναι- να μας αποσυντονίσουν ή να μας υπερφορτώσουν με πληροφορίες και άγχη που είναι τοξικά για την ψυχική μας υγεία. Καλό είναι λοιπόν, να ξεκλέβουμε πάντα λίγο χρόνο έτσι ώστε να διαβάζουμε μερικές σελίδες από το αγαπημένο μας βιβλίο· διότι αυτός είναι ένας θεσπέσιος τρόπος να οξύνουμε την φαντασία μας  και να αποφορτιστούμε από μια έντονη ημέρα.

Κοιμήσου

Η αξία ενός ποιοτικού ύπνου δεν είναι κάτι νέο. Οι ενήλικες, χρειάζονται 7-9 ώρες ημερήσιου ύπνου κάτι που για μερικούς να αποδεικνύεται δύσκολο στην πράξη. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συμβαίνει διότι δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε ένα night-routine που θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε ευκολότερα. Συνήθως, τις τελευταίες ώρες πριν κοιμηθούμε επιλέγουμε να δούμε μια ταινία ή να ρίξουμε μια ματιά στα social media κάτι  που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τον ύπνο μας καθώς συνεχίζουμε να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με πληροφορίες. Εάν υιοθετήσουμε όμως μια ρουτίνα ύπνου πριν πέσουμε στο κρεβάτι ενδέχεται να μπορούμε να κοιμηθούμε ευκολότερα. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, κλασική μουσική και ένα καλό βιβλίο είναι τα βασικά συστατικά. Δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνεται να νυστάζουμε αμέσως όταν διαβάζουμε μερικές σελίδες ξαπλωμένοι στο κρεβάτι;

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα που είναι ίσως και εκείνο που ξεχνάμε συχνότερα. Να είσαι καλή με τον εαυτό σου. Είναι κάτι που δεν είναι εύκολο και η αλήθεια είναι ότι μου πήρε αρκετές ώρες ψυχοθεραπείας για να το καταλάβω. Εσύ, πως σου μιλάς;

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας αλλά και τα λόγια που λέμε για εμάς είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε μέσα στο σώμα μας κάθε μέρα. Την επόμενη φορά που θα κριτικάρεις την εαυτό σου που δεν προσπάθησε λίγο περισσότερο, που δεν ολοκλήρωσε το σετ στο γυμναστήριο ή που δεν κατάφερε να πάρει εκείνη την προαγωγή  σταμάτα για δύο λεπτά και δείξε σου λίγη αυτοσυμπόνια. Είμαστε οι πιο σκληροί κριτές μας και πολλές φορές ξεχνάμε να δείξουμε και σε εμάς την πιο ανθρώπινη πλευρά μας.  Η καλοσύνη απέναντι στον εαυτό μας, είναι ίσως και το πιο σημαντικό βήμα για μια νέα σχέση με εμάς. Εκείνη της αυτοφροντίδας και της αγάπης στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής σου. Εσένα.

shares